Toekomst zwembad Didam weer in gevaar

Gepubliceerd: 03-10-2019 10:10. Bijgewerkt: 03-10-2019 10:10

Het is opnieuw een onzekere tijd voor zwembad De Hoevert in Didam. In 2016 dreigde de gemeente Montferland al de subsidie voor de accommodatie te stoppen en nu lijkt de sluiting van het zwembad onvermijdelijk vanwege de komende bezuinigingen en de afschrijving van het gebouw eind 2020.

"Je merkt onrust", zegt Debby Broersma, manager van zwembad De Hoevert. "Je merkt het bij klanten die vragen of er iets ernstigs gaat gebeuren en of we wel open blijven." Ook ouders van kinderen en medewerkers komen volgens Broersma met vragen naar het zwembad. Het zwembad heeft verschillende bezuinigingsrondes achter de rug. In 2014 stelde het college van de gemeente Montferland al voor om het zwembad te sluiten, maar na protesten uit de samenleving bleef De Hoevert open met minder subsidie. In 2016 werd een nieuw contract getekend met Sportfondsen BV onder nieuwe voorwaarden dat de opening tot eind 2020 werd gegarandeerd.

Nu Montferland een fors gat in de begroting moet dichten lijkt er geen geld beschikbaar te zijn voor een nieuw zwembad. Het huidige gebouw blijft tot eind 2020 open, maar wordt daarna afgeschreven. De gemeenteraad van Montferland zal een beslissing over het zwembad moeten nemen tijdens de begrotingsbehandeling. Broersma heeft daarin maar één advies: "Maak een echte keuze over wat belangrijke voorzieningen zijn. Een zwembad waar je vanaf je wieg tot je graf terecht kunt, is een belangrijke voorziening. We moeten met vlag en wimpel slagen om het zwembad in Didam te houden."

Watervrienden vrezen
Ook Zwemvereniging De Watervrienden vrezen voor hun voortbestaan. De vereniging bestaat al sinds de opening van het zwembad in 1973. "Wij willen allerlei nieuwe activiteiten ontplooien, maar we moeten continu boksen tegen het verhaal dat het zwembad gaat sluiten", zegt Arthur Klerk namens de zwemvereniging. "Dat baart ons grote zorgen." De Watervrienden kent op dit moment 250 leden. Volgens Klerk komen veel van deze leden niet meer aan het zwemmen als het zwembad de deuren eind 2020 moet sluiten.

Klerk kan zich niet voorstellen dat er einde komt aan de zwemvereniging. "Ik ben al vanaf 1973 lid en geef inmiddels een kleine veertig jaar les. Ik heb tegenwoordig kleinkinderen op les van mensen waar ik vroeger zelf nog les aan heb gegeven. De vereniging voelt voor mij als familie. Als je daar nu een streep doorzet is dat intriest."

Te ver naar 's-Heerenberg
In Montferland is er ook nog een zwembad in 's-Heerenberg. Andere zwembaden in de regio zijn Zevenaar en Doesburg. "Voor de oudere mensen die hier komen zijn wij een belangrijke sociale voorziening", zegt Broersma. "Die gaan niet naar een zwembad in 's-Heerenberg of Zevenaar, want daar is de afstand te ver voor." Hij verwacht dat ouders met kinderen het wel verderop gaan zoeken, omdat een kind toch op zwemles zal moeten.

Voor De Watervrienden is een verhuizing nauwelijks een optie. "Je zou kunnen kijken of er in Zevenaar nog ruimte is, maar dat is er eigenlijk niet op de tijdstippen die wie graag zouden willen", zegt Klerk. "Dat betekent dat een vereniging die ruim 45 jaar bestaat in één keer de nek wordt omgedraaid."

Foto: REGIO8

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)