Toegankelijkheid Oude IJsselstreek getoetst

Gepubliceerd: 05-10-2018 15:10. Bijgewerkt: 05-10-2018 15:35

Oude IJsselstreek wil Hardenberg naar de kroon steken als meest toegankelijke gemeente van Nederland. Met de aanstaande lancering van de app Ongehinderd kunnen minder validen beoordelingen geven aan openbare gebouwen in de gemeente, in de hoop dat toegankelijkheid van onder af wordt opgepakt.


“De app is vooral bedoeld om het gesprek op gang te helpen”, aldus burgemeester Otwin van Dijk, die zich onder meer als Kamerlid jarenlang heeft ingezet voor een goede toegankelijkheid in Nederland. Als juryvoorzitter was hij mede-verantwoordelijk voor het benoemen van Hardenberg als meest toegankelijke gemeente van 2018, nu aast hij met zijn gemeente op de prijs. Ongehinderd is in diverse andere steden al geïntroduceerd en Van Dijk is enthousiast over de mogelijkheden die het biedt. “Om ervaringen te delen van mensen met een beperking”, zo schetst de burgemeester het belang. “Of om ondernemers en organisaties te stimuleren om na te denken wat ze kunnen doen om ervoor te zorgen dat het gebouw of de dienstverlening toegankelijker wordt.”

Volgens rolstoelgebruiker Josine Egbers is Oude IJsselstreek geen slechte gemeente als het over toegankelijkheid gaat. “Ik ga graag naar Ulft”, vertelt ze. “Daar is alles zo veel mogelijk gelijkvloers, ik kan mijn auto dichtbij parkeren. Het is gewoon goed bereikbaar.” De slechtziende Sandra Gosseling sluit zich daarbij aan: “Zeker omdat we nu met een werkgroep bezig zijn de knelpunten naar voren te brengen.” Burgemeester Van Dijk hoopt op veel effect van de app-lancering en heeft daarnaast een tip voor ondernemers: “Als je zorgt dat je goed toegankelijk bent, heb je meer klanten en dat is fijn.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)