Theater Amphion dicht door coronaregels

Gepubliceerd: 27-11-2021 12:11. Bijgewerkt: 27-11-2021 12:25

Het theater van Amphion Cultuurbedrijf in Doetinchem gaat vanaf zondag drie weken volledig dicht naar aanleiding van de coronamaatregelen die vrijdagavond zijn afgekondigd. In theorie mag het theater tot 17.00 uur open blijven, maar dat is niet rendabel.

"Het is dramatisch, dit kost ons duizenden euro's", zegt directeur Charles Droste bij Omroep Gelderland. De sluiting zit vooral vast op de verplichting van het aanhouden van anderhalve meter. "We kunnen normaal gesproken 860 stoelen verkopen", vertelt de theaterdirecteur. "Nu nog maar iets meer dan tweehonderd stoelen. Dat kan financieel niet uit voor ons en ook niet voor de artiesten." Ook de zelfgekozen volledige sluiting kost Amphion het nodige. Droste gaat uit van zo'n tienduizend euro netto per maand die ze mislopen: "En de corona als geheel kost Amphion tonnen!"

Ondanks de enorme impact heeft Droste ook begrip. "We zullen iets moeten als samenleving", licht hij toe. "We kunnen moeilijk verschillende niet-essentiële sectoren sluiten vanaf 17.00 uur en dan denken dat we de theaters buiten schot houden." Droste schetst een dubbel gevoel : "Het voelt wrang. De scholen, die toch ook als besmettingshaarden worden gezien, blijven wel open. De theaters zijn geen besmettingshaarden, maar wij kunnen door de maatregelen niet verder. Ik had het wel willen proberen met mondkapjes totdat je op je stoel zit in de zaal. Ik denk dat dit best wel had gekund."

Filmhuis open
Bij het Amphion wordt na het weekend gesproken over invulling van de komende periode. Er zit ook een filmhuis bij het theater. Dit blijft in ieder geval in de middag open voor twee voorstellingen. Droste: "Maandag komen we met het hele team bij elkaar om te bespreken wat we gaan doen. Ik denk dat we in ieder geval wat onderhoud gaan uitvoeren en het is ook een gelegenheid om wat overuren in te lopen. En verder bekijken we nog hoe we onze tijd goed kunnen besteden."

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)