Tentoonstelling geplaagd door corona

Gepubliceerd: 04-10-2020 17:10. Bijgewerkt: 04-10-2020 17:55

De tentoonstelling ’75 jaar vrijheid in de kunst’ in het Stadsmuseum in Doetinchem wordt geplaagd door het coronavirus. Eerst moest de opening een half jaar uitgesteld worden, wat achteraf de tentoonstelling ten goede kwam, en nu zijn er opnieuw aangescherpte maatregelen.

“We hebben een roerige week achter de rug”, zegt directeur Esther Ruesen. “Met elke dag wel nieuwe berichten. Maar we hadden de route al voor elkaar, we hebben een protocol waar in staat hoeveel mensen er tegelijk in een ruimte mogen en wat aangescherpt is, zijn de mondkapjes. Het wordt dringend geadviseerd, dus dat doen wij ook, maar het is niet verplicht.” Ruesen merkt de afgelopen maanden dat het in het museum met bezoekers en de naleving van de maatregelen best prima gaat. “Je gaat natuurlijk niet als een stoomtrein door het museum heen. Je bent rustig, je vind het leuk om je te laten verwonderen en verbazen, je hebt een tentoonstellingsboekje bij de hand.”

Eigenlijk zou de 75 jaar vrijheid in de kunst al in maart dit jaar open gaan. Toch was dat gedwongen uitstel ook wel welkom. “We hadden een aantal grote kunstenaars die gezegd hadden dat ze mee wilden werken”, vertelt Ruesen. “Maar gaandeweg de tijd doordat de corona uitbrak hebben we vanuit een aantal particuliere bruikleengevers nog kunst weten te krijgen. Bijvoorbeeld van mensen die een Henk Peeters boven de bank hebben hangen en denken ‘ik wil hem wel bruiklenen, want hij past zo goed in het thema.’” Er hangen nu negentig werken. “Dus de tentoonstelling is eigenlijk nog veel omvangrijker geworden dan dat hij was geweest als hij in maart of april was geopend.

Vrijheid in de kunst
In het museum zijn werken te zien van onder andere Anton Heyboer, Karel Appel, Corneille en Armando, die zich lieten inspireren door de onvrijheid van de oorlog en de vrijheid daarna. Maar er is ook plek voor hedendaagse kunstenaars. “We zijn nu misschien wel minder vrij dan we een jaar geleden gedacht hadden te zijn”, vertelt Ruesen aan de hand van twee foto’s van reizigers die opeengepakt zitten in een metro in Azië, iets wat nu ondenkbaar is. Vrijheid laat zich ook uiten in gevoel. “Dat zie je bij het grootste kunstwerk uit de tentoonstelling, dat we ook niet binnen kwijt konden en buiten staat voor het museum.” Rosalie de Graaf van RoosArt maakte het tijdens de opening en beeldt daar haar gevoel bij vrijheid in uit. De tentoonstelling is tot en met 28 maart te zien.


Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)