Ten Dolle wil onderwijs in regio beschermen

Gepubliceerd: 05-03-2021 17:03. Bijgewerkt: 05-03-2021 17:37

Loes ten Dolle uit Winterswijk doet bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen vanaf de 35ste plek op de lijst van D66 een gooi naar een Kamerzetel. De fractievoorzitter van de lokale afdeling wil als stem van de jongeren fungeren in Den Haag.


“Jongeren moeten een plek krijgen aan tafel in Den Haag”, vindt de 25-jarige Ten Dolle. “Als je niet aan tafel zit, dan sta je op het menu en word je gewoon opgegeten.” Ze vindt dat haar generatie moet worden gekend bij het maken van onder meer klimaat-, woon- en onderwijsbeleid. “Dat zijn echt onderwerpen waar wij als jongeren tegenaan lopen en wat voor onze toekomst bepalend is”, vindt Ten Dolle, sinds 2017 fractievoorzitter van haar partij in Winterswijk. In die hoedanigheid wierp ze zich onder meer op als beschermer van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix.

Met onderwijs noemt de 25-jarige Winterswijkse gelijk een van haar speerpunten. Ze vindt dat er anders moet worden gekeken naar het beleid over kwaliteitsnormen en dan met name de opheffingsnorm. Volgens Ten Dolle worden Achterhoekse basis- en middelbare scholen bedreigd met sluiting. “Dat is een doodzonde voor een groot deel van Nederland dat niet in de Randstad valt”, geeft ze aan. “Daardoor kan het zijn dat de dichtstbijzijnde school kilometers verderop zit. Dat is onmenselijk voor onze regio.”

Voorkeursstemmen als statement
Hoewel het niet te verwachten is dat ze met haar 35ste plek op de kieslijst een zetel veroverd in de Tweede Kamer, ziet Ten Dolle alle stemmen op haar als een statement. “Ik vind het heel belangrijk dat ik heel veel voorkeursstemmen haal, ook om te laten zien als signaal naar Den Haag dat wij een serieuze partner zijn in de Achterhoek. Het is niet direct een verkiesbare plek, maar wel een plek op de lijst en ook een stem voor in Den Haag.”

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen biedt REGIO8 een podium aan Achterhoekse kandidaten. Kijk hieronder voor eerdere interviews:

- Kaya van den Dikkenberg (JONG)
- Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie)
- Erik Haverkort (VVD)
- Matthijs Pontier (Piratenpartij)
- Hans Boerwinkel (SP)

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)