Ten Brinke gaat voor top vijf tijdens Dakar

Gepubliceerd: 10-11-2017 13:11. Bijgewerkt: 10-11-2017 11:53

Rallycoureur Bernhard ten Brinke heeft het doel gesteld om binnen de top vijf te eindigen tijdens de Dakar Rally in januari. Voordat de Achterhoekse coureur en zijn team vertrekken naar Zuid-Amerika, zijn ze druk bezig met de voorbereiding.


“Hopelijk vallen alle kwartjes de juiste kant op om uiteindelijk die doelstelling te halen”, zegt Bernhard ten Brinke. “Dit jaar beginnen we in Lima (hoofdstad Peru, red.), dan door naar Bolivia en uiteindelijk naar Argentinië. Een kleine tienduizend kilometer die we rijden, waarvan zesduizend kilometer in de proeven.” De Dakar Rally in 2018 is de veertigste editie. “Het wordt vrij zwaar, want er zijn veel duinen in het begin”, zegt Ten Brinke. “Vooral de eerste vijf dagen. Het wordt best wel een behoorlijke pittige rally.”

Ten Brinke, naast coureur ook directeur van Bribus Keukens in Dinxperlo, zit volop in de voorbereidingen voor de rally. “Samen met mijn personal trainer train ik vier keer in de week”, zegt Ten Brinke. “Maar het heeft ook te maken met het samenwerken met je navigator in de auto en het aantal wedstrijden wat je, voordat het Dakar-avontuur begint, rijdt.” Personal trainer Dennis te Pas past zijn oefeningen aan op de Dakar. “Belangrijk is dat zijn rug goed is en zijn nekspieren omdat hij veel klappen krijgt”, aldus Dennis. “Als hij aan het schakelen is in de auto is het belangrijk dat zijn onderarmen goed zijn.”

Fysieke gesteldheid
Volgens Te Pas is deelname aan de Dakar een flinke aanslag op het lichaam. “Aan het einde van die rally is hij bijna vijf kilo kwijt, dus lichamelijk is het heel erg zwaar”, zegt Te Pas. “Geestelijk is het uitputtend, je moet dus superfit zijn. Want als je fouten maakt, dan rij je de greppel in.” Ten Brinke denkt dat hij er op dit moment goed voor staat: “We zitten op het juiste niveau. De laatste anderhalve maand is het een beetje bijhouden. We trainen nu iets afbouwend.”

De Dakar Rally gaat van start op 6 januari in Lima en eindigt op 20 januari in Argentinië.

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)