Succes voor boeren na protest in Arnhem

Gepubliceerd: 14-10-2019 17:10. Bijgewerkt: 14-10-2019 17:34

Honderden trekkers hebben maandag het plein bij het provinciehuis in Arnhem overgenomen. Achterhoekse agrariërs en hun collega's uit de rest van Gelderland voerden actie tegen het stikstofbeleid en de gevolgen daarvan voor de sector en boekten met het opschorten van de regels resultaat.


“Het treft iedere boer in de breedste zin van het woord”, vindt melkveehouder Arnold Tijhuis uit Terborg, een van de honderden agrariërs die het plein overnamen. “Als ik aan jouw portemonnee kom, ga je ook op de barricades staan. Daarom zijn we hier.” De agrariërs lieten zich onder meer gelden door twee minuten lang te claxonneren met de verzamelde trekkers. “Het is een prachtig protest”, vindt agrariër Leonie Bramel uit Megchelen, die sprak van een prettige sfeer. “Heel veel boeren hebben tijd vrij gemaakt, hebben de dieren achtergelaten om hier hun stem te laten horen.” Na verschillende speeches, onder meer van LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins en gedeputeerde Peter Drenth, volgde een overleg achter de gesloten deuren van het provinciehuis.

Na het gesprek maakte Drenth duidelijk dat Gelderland per 22 oktober het stikstofbeleid voor de landbouw opschort en in gesprek gaat over nieuwe kaders. “Als er ergens een goede visie voor de toekomst moet zijn, voor huidige en komende boeren en toekomstige boeren, dan is dat wel in Gelderland”, vindt de gedeputeerde. “Daar zit de belofte voor de sector in. Om samen die route te bepalen en samen naar Den Haag te gaan.” LTO Noord reageerde bij monde van Dirk Bruins positief na de toespraak van Drenth: “Het wachten is beloond”, vindt de voorzitter. “Jullie hebben vandaag hier het verschil gemaakt.”

Foto: REGIO8


Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)