Streetball in gesprek over steekpartijen

Gepubliceerd: 03-07-2019 10:07. Bijgewerkt: 03-07-2019 15:02

Streetball Silvolde organiseert zaterdag voor de derde keer een Fataal-avond. Onderwerp is ditmaal zinloos geweld, naar aanleiding van meerdere steekincidenten waar inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek bij betrokken waren.

“Ik hoop dat het bewustwording oplevert”, zegt organisator Benny Vonk over de avond. “Als je het niet met de vuisten oplost, als je een mes trekt, is dat een afrekening." Het idee voor de avond ontstond na steekpartijen in onder andere Silvolde, Ulft en Doetinchem waar jongeren uit Oude IJsselstreek bij betrokken waren. "We willen ervoor zorgen dat we elkaar helpen en dat het niet meer voorkomt. Dat is moeilijk, maar heel belangrijk.” Vonk staat niet alleen, ook burgemeester Otwin van Dijk is aanwezig op de avond. “Otwin zit er vol in. Ik ben het programma in elkaar aan het zetten en hij geeft daarbij een duidelijke lijn aan. Gemeentebreed moet er op meerdere sporen een aanpak komen.”

Behalve Streetball en de burgemeester zullen ook iemand van de Stichting Zinloos Geweld en handhaving aanwezig zijn. Naast bewustwording wil Vonk ook weten wat er onder jongeren speelt. “Er is een moment met Mentimeter, dat is een app waar jongeren anoniem kunnen inloggen en waar een aantal vragen worden gesteld. Uit die vragen kun je een hoop informatie halen, je kunt er alle kanten mee op. Bijvoorbeeld over wat jongeren vinden van steekincidenten en of ze zich onveilig voelen. Ik hoop dat we een stapje dichter bij duidelijke antwoorden komen en dat we met informatie vanuit jongeren iets kunnen, dat we een duidelijk beeld krijgen wat de jongeren ervan vinden.”

Derde keer

Het is de derde avond in een reeks om jongeren inzicht te geven en is altijd gelinkt aan actualiteit. De eerste avond vond plaats naar aanleiding van een verkeersongeval waar jongeren van Streetball bij betrokken waren. De avond daarna ging over reanimeren nadat een man op de grens van Gaanderen en Terborg gered werd door twee adequaat optredende jongens.

Foto: 112Achterhoek-nieuws.nl (archief, steekpartij Silvolde)

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)