Streep door kermissen in Oude IJsselstreek

Gepubliceerd: 16-07-2020 16:07.

De organisatoren van de kermissen in Silvolde, Etten en Terborg hebben in overleg met burgemeester Otwin van Dijk besloten om vrijwel alle festiviteiten rond de kermissen in de dorpen af te gelasten. Volgens de organisatoren is het in een feesttent niet mogelijk om te voldoen aan de verschillende coronamaatregelen.


"Die garantie kunnen wij niet geven, maar moeten we wel afgeven aan de gemeente", aldus Jurgen Terhorst, organisator van de kermis in Silvolde. "Onder die voorwaarden en met die wetenschap hebben we gezegd: 'Jongens, dit moeten we niet gaan doen'." Leo Krabbenborg, organisator van de kermis in Etten onderstreept de woorden van zijn collega: "Je wil niet hebben dat er iemand ziek wordt. Dat mensen zeggen: 'Jullie hebben het bewust door laten gaan en nu is mijn oma ziek geworden of overleden.' Dat wil niemand." Naast de teleurstelling over het niet doorgaan van de meeste festiviteiten, heeft de afgelasting ook gevolgen voor de organisatoren. "Wij houden geen tienduizenden euro's over aan de kermis", schetst Krabbenborg. "Dat is ook niet de bedoeling, maar we hebben het wel over duizenden euro's die normaal gesproken terugvloeien in onze kas."

Terwijl de inkomsten wegvallen, hebben de organisatoren volgens Terhorst wel hun vaste kosten die doorlopen: "We hebben opslagkosten, diverse verzekeringen en bankkosten. Dat loopt allemaal gewoon door. Dat hebben we allemaal bekeken en uiteindelijk hebben we weloverwogen besloten dat we het aankonden en niet direct omvallen als de kermis dit jaar niet doorgaat." In de drie dorpen is er nog wel overleg of het mogelijk is om enkele kermisattracties op te stellen.

Niet bang voor een 'Zevenaar-scenario'
Als enkele attracties worden opgesteld zijn de organisatoren volgens Terhorst niet bang voor een scenario zoals in Zevenaar, waar de burgemeester na vechtpartijen de kermis sloot. "Je moet je ogen er niet voor sluiten", beaamt Terhorst. "De gemeente gaat ook contact opnemen met Zevenaar om te kijken wat we er van kunnen leren. Als blijkt dat er toch problemen komen, dan is dat wel een signaal om het niet te doen."

Duidelijkheid

De aankomende weken gaan alle organisatoren overleggen binnen hun geledingen, waarna ze met duidelijkheid hopen te komen wat er wel door kan gaan tijdens de kermisweekenden. Ze hopen dat volgend jaar als vanouds de kermissen doorgang kunnen vinden. Terhorst geeft aan dat zij voor dit jaar de band Bökkers vast hebben gelegd. De Overijsselse dialectrockband die na dit jaar stopt met optreden: "Maar we hebben gevraagd of ze volgend jaar nog willen optreden en daar hebben we nog geen negatief antwoord op gehad, dus we hebben nog hoop."

Foto: REGIO8 (archief)

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)