Steun in rug voor ondernemers Winterswijk

Gepubliceerd: 12-03-2021 14:03. Bijgewerkt: 12-03-2021 14:38

Ondernemers in Winterswijk kunnen gebruik maken van een overbruggingsplan, zodat de laatste coronaloodjes niet te zwaar zijn. Dankzij een renteloze lening van maximaal twintigduizend euro kunnen ze de coronacrisis de baas blijven.

Het college van Winterswijk heeft uit het reeds bestaande 'coronafonds' van 2,5 miljoen euro in totaal 500.000 euro gereserveerd voor deze acute financiële handreiking. De opzet is dat in het winkelcentrum als gevolg van de coronacrisis door gedwongen sluiting geen leegstand ontstaat. Ook Winterswijkse marktkooplui en groepsaccommodaties kunnen van de regeling gebruik maken. Er is een onafhankelijk drietal dat de aanvragen voor acute hulp autonoom beoordeelt. Daardoor kan een winkelier bijvoorbeeld ook de komende drie maanden de huur betalen en zijn zaak in de benen houden.

De regeling kwam er tijdens een extra raadsvergadering niet zonder slag of stoot. CDA en D66 wilden de inschrijftermijn beperken tot één of twee weken. Dit om inzicht te hebben in het totaalbedrag en dat eventueel te verhogen. Wethouder Henk Jan Tannemaat benadrukte dat sommige ondernemers misschien pas over één of twee maanden kunnen inschatten of ze financiële hulp nodig hebben. "Dan zou het niet fijn zijn als ze er naast grijpen", stelde Tannemaat. "Snelheid is geboden, er gloort licht aan het eind van de tunnel en daarom zijn de komende drie, vier maanden essentieel."

'Op basis van vertrouwen'
CDA-fractievoorzitter Wim Wassink wees op het gevaar van misbruik door ondernemers die het geld niet nodig hebben of aanwenden voor een ander doel. "We doen het op basis van vertrouwen", reageerde Tannemaat. "De insteek is transparantie en we willen ruimhartig zijn, maar we doen wel een beroep op de eerlijkheid van de ondernemers. Daarbij hebben we vertrouwen in het drietal dat de aanvragen beoordeelt."

Bodem in zicht

Wethouder Inge Klein Gunnewiek erkende dat 'er sprake is van staatssteun, maar wel geoorloofde staatssteun.' Ze onthulde dat de bodem van het 'coronafonds' in zicht is: "Als er veel belangstelling is dan komen we snel bij u terug, want na deze 500.000 euro is de pot van de taskforce van 2,5 miljoen euro bijna leeg." Na middernacht werd het overbruggingsplan aangenomen. "We stemmen als CDA met frisse tegenzin in en doen dat voor de ondernemers", verklaarde Wassink. "Het voorstel rammelt nog aan alle kanten en we hopen aan die 500.000 euro genoeg te hebben.

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)