Sterke daling muskusratten in grensgebied

Gepubliceerd: 15-07-2021 15:07. Bijgewerkt: 15-07-2021 16:02

Het aantal muskusratten en beverraten in de Achterhoek is flink teruggebracht door de actieve bestrijding in opdracht van het Waterschap Rijn en IJssel en de extreem droge zomers. In samenwerking met aangrenzende Duitse gemeenten moet de populatie de aankomende jaren richting de nul gaan.


"De vangsten gaan naar beneden, dat is een ding wat duidelijk is", vertelt Jari Bremer van Muskusrattenbeheer. "Daar zijn we blij mee, dat is ook de doelstelling die we gesteld hebben." Om de doelstelling, nul vangsten, te behalen moet de organisatie hard werken. "We zien dat het de goede kant op gaat, ook in de Achterhoek", aldus Bremer. "Waar we voor tien jaar terug nog duizend plus per jaar vingen, vangen we er nu nog honderden." Vooral het hoge tempo waarmee de knaagdieren zich voortplanten is een bedreiging voor de waterhuishouding in de Achterhoek volgens de bestrijder: "Op het moment dat er een nestje in de kijk of oeverkant zit dan werken ze ongeveer een kuub zand de watergang in. Op het moment dat we hoogwater krijgen en ze zitten in een dijklichaam, dan is dat het niet bevorderlijk."

In de loop der jaren hebben Bremer en zijn collega's gebruik gemaakt van verschillende methodes om de bestrijding te bevorderen. Onder andere de levend vangende kooi zorgt voor een flinke stijging in het vangpercentage. "Deze kooi is voorzien van een zender. Op het moment dat de kooi dicht valt krijgen wij een melding op onze telefoon, waardoor wij alles in de gaten kunnen houden", zegt Bremer die aangeeft dat de medewerkers van muskusrattenbeheer beschikken over een tal van mogelijkheden. "Zo wordt de muskusrat ook wel gevangen met klemmen of drijvers op het water."

Euregionale samenwerking
"Eigenlijk kijkt heel Nederland een beetje reikhalzend toe hoe wij dat hier geregeld hebben", laat Bremer weten. "We mogen zelfs grensoverschrijdend wat vangen. Dit hebben we georganiseerd samen met Kreis Borken en Kreis Kleef." Onder andere in het natuurgebied Wooldse Veen, waar de grens doorheen loopt, worden bevers- en muskusratten bestreden. "Ze hebben onze expertise gevraagd daarin en we hebben een pilotproject gedraaid", legt de rattenvanger de samenwerking uit. "We hebben ze op weg geholpen en nu zijn ze zelf ook wat aan het doen."

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)