Stadsmuseum heropent feestelijk de deuren

Gepubliceerd: 09-06-2021 16:06. Bijgewerkt: 09-06-2021 16:20

Na een half jaar kunnen musea in de Achterhoek vanaf woensdag weer bezoekers ontvangen. Reden voor Stichting Achterhoek Toerisme om met een speciaal notitieboekje, dat gratis werd uitgedeeld in onder meer het Stadsmuseum Doetinchem, de verschillende musea in de regio te verbinden.


"Zij vonden het een leuk idee om de heropening feestelijk aan te kleden", aldus Esther Ruesen, directeur van Stadsmuseum Doetinchem. "Dus voor alle bezoekers hebben we een notitieboekje." In het boekje staan afbeeldingen van pronkstukken uit collecties die verschillende musea, waaronder de stadsmusea 's-Heerenberg en Groenlo en het Grenslandmuseum, in hun bezit hebben. In Doetinchem zijn ze vooral blij dat ze na een lange periode weer mensen kunnen ontvangen, wat reden was voor een bescheiden feestje. "De slingers zijn opgehangen, de rode loper is uitgelegd en de eerste reserveringen zijn binnen", aldus de directeur. "Vandaag is er voor iedereen taart, koffie en thee." Ook Henny Bergsma, coördinator van de lokale VVV die nauw samenwerkt met het stadsmuseum, is blij dat er weer bezoekers door de deuren wandelen: "Eindelijk weer reuring in het museum, dat voelt goed."

Ook de veertig vrijwilligers van het Stadsmuseum zijn na lange tijd weer welkom. Bergsma ontving ze woensdagochtend met open armen. "Zij zijn ook een halfjaar thuis geweest en kwamen vanochtend met een grote glimlach binnen", aldus Bergsma. "Want ze mogen weer mensen ontvangen en ze vertellen over het museum." Naast over het museum kunnen vrijwilligers de bezoekers ook meenemen door de tentoonstelling die de afgelopen zes maanden geen bekijks kon trekken. "Al die tijd hadden we een prachtige tentoonstelling over 75 jaar vrijheid in de kunst", vertelt Bergsma. "Eindelijk mag het weer bezichtigd worden."

Veel toeristen

Bezoekers moeten wel van te voren een plek reserveren. Directeur Ruesen verwacht tijdens de heropening op woensdag vijftig bezoekers in het Stadsmuseum Doetinchem. Ze denkt dat de komende maanden voornamelijk toeristen de musea in de regio weten te vinden: "Net als vorig jaar zie je dat mensen in eigen land op vakantie gaan." Volgens de directeur is de Achterhoek in trek bij zowel gepensioneerde als gezinnen met jonge kinderen. "Wij verwachten een aanloop van toeristen die hier verblijven", aldus Ruesen. "En die toch ook het culturele meepakken."

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)