St. Ludgerparochie stoot zestal kerken af

Gepubliceerd: 27-09-2018 13:09. Bijgewerkt: 27-09-2018 14:12

De St. Ludgerparochie stoot de komende jaren een zestal kerkgebouwen af in het oosten van de Achterhoek. Het gaat om katholieke gebedshuizen in Aalten, Bredevoort, Harreveld, Mariënvelde, Meddo en Vragender.

“Het afstoten van kerkgebouwen is helaas noodzakelijk”, zo laat de parochie weten. “Met ingang van heden wordt begonnen met de stappen in dat proces, waarbij ook gekeken wordt naar eventuele herbestemmingen.” Uiterlijk begin 2026 moeten de kerkgebouwen in Bredevoort, Harreveld, Mariënvelde, Meddo en Vragender aan de Goddelijke eredienst zijn onttrokken. De kerk van St. Helena in Aalten wordt dit najaar al verkocht. De gebedshuizen in Lichtenvoorde, Winterswijk en Zieuwent behouden vooralsnog de liturgische functies.

De sluiting van de kerken is noodzakelijk door teruglopende bezoekerscijfers. “Het kerkbezoek loopt sterk terug, het ledenbestand vergrijst, jongeren voelen zich niet meer betrokken en het aantal pastores en vrijwilligers neemt af”, zo laat de parochie weten. “Daarnaast staan de financiën in de toekomst onder druk. Om de parochie voor de toekomst vitaal te houden is nieuw beleid onvermijdelijk.”

Kerken dicht in hele Achterhoek
Eerder werd al bekend dat in het westen van de Achterhoek meerdere kerken moeten sluiten. De parochie H. Gabriël stoot in totaal zes van haar elf kerken af omdat de bezoekersaantallen sterk dalen en de betrokkenheid minder wordt. De kerkgebouwen in Braamt, Kilder, Loil, Nieuw-Dijk, Nieuw Wehl en Stokkum gaan de deuren sluiten, waarbij momenteel wordt gezocht naar herbestemming.

Foto: REGIO8

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)