Sproeiverbod ingesteld vanwege de droogte

Gepubliceerd: 18-07-2019 9:07. Bijgewerkt: 18-07-2019 9:55

Vanaf donderdagmiddag is het verboden om water uit rivieren, sloten, beken, meren en vijvers te halen in het werkgebied van het Waterschap Rijn en IJssel. De Achterhoek is volgens de organisatie door lage waterstanden en een fors neerslagtekort bijna net zo droog als in het extreem droge jaar 2018.

“Met de huidige weersverwachtingen is geen verbetering van de situatie te verwachten”, zo laat het Waterschap Rijn en IJssel weten. “Daarom zijn de verboden ingesteld.” Het is in het hele gebied van het Waterschap Rijn en IJssel en van het Waterschap Vechtstromen vanaf donderdag 12.00 uur voor iedereen verboden om water uit sloten, beken en vijvers te halen. Tegen overtreders van het verbod op het onttrekken van oppervlaktewater zal volgens de waterschappen streng worden opgetreden.

Vorig jaar was het door de extreme droogte ook al noodzakelijk om een sproeiverbod af te kondigen. Dat verbod werd pas in februari dit jaar ingetrokken. Eerder spraken verschillende organisaties al hun zorgen uit over blijvende veranderingen in de natuur door de aanhoudende droogte. Het waterschap roept dan ook op tot zuinig omgaan met water en de neerslag die er valt. Zo wordt opgeroepen tot het plaatsen van regentonnen en om tegels in de tuin te vervangen door groen.

Verbod op onttrekken grondwater
Daarnaast heeft het waterschap besloten dat het verboden is om grondwater te gebruiken om te sproeien in de kwetsbare natuurgebieden Stelkampsveld (Borculo) en De Zumpe (Doetinchem). “Deze natuurgebieden zijn afhankelijk van de grondwaterstand en daar dreigen flora en fauna onherstelbare schade op te lopen als gevolg van de droogte”, aldus het Waterschap Rijn en IJssel.

Foto: REGIO8 (archief)

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)