Sportverenigingen uit regio koesteren leden

Gepubliceerd: 23-02-2021 16:02. Bijgewerkt: 23-02-2021 16:53

Uit de Achterhoekse verenigingsmonitor blijkt dat zeventig procent van de verenigingen ledenwerving en ledenbehoud als grootste knelpunt zien en hier graag ondersteuning bij wensen. Achterhoek in Beweging organiseerde daarom zogeheten online webinars waarin verenigingen tips krijgen hoe ze hun leden kunnen behouden.

"Verhoog het tempo eventjes," schalt er over het het trainingscomplex van voetbalvereniging DZC'68 in Doetinchem. Maar het zijn geen voetballers die de pas versnellen. Nee, geloof het of niet: op het kunstgras zijn jeugdvolleyballers van Orion aan het trainen. In coronatijd is het lastig voor club om hun leden vast te houden, doordat er niet of nauwelijks activiteiten georganiseerd kunnen worden de coronabeperkingen. "Het mag niet binnen," zegt volleyballer Coen Sanders hijgend na een serie push-ups tegenover Omroep Gelderland. "Dan moet het maar buiten." Het is de eerste training sinds drie maand voor de volleyballers. "Het is misschien een beetje een rare locatie voor een volleybaltraining," zegt Geert Hilferink, de secretaris van Orion. "Maar wij zijn allang blij, dat we trainingen kunnen aanbieden. Het is heel belangrijk. Je merkt anders toch dat je de binding met je leden verliest. We hebben dit voor elkaar gekregen via bemiddeling van sportbedrijf Doetinchem."

"Zeventig procent van alle verenigingen in de Achterhoek heeft aangegeven dat zij meer aandacht willen besteden aan ledenbinding en behoud daarvan," aldus Manon Zwakenberg van sportbedrijf Doetinchem. "We hebben voor alle Achterhoekse "verenigingen online sessie georganiseerd." Die sessies moesten het creatieve denkproces bij de clubs stimuleren. "Er zijn heel veel ideeën uitgekomen. Zo'n 78. Een mooi voorbeeld is dat we aan de hand van bekende personen, zoals Jochem Meijer of Mickey Mouse op zoek zijn gegaan naar alternatief aanbod. Kenmerk van Mickey Mouse is dat hij eigenlijk al heel oud is, maar altijd jong blijft."

Training vallen in de smaak

En zo ontstonden bijvoorbeeld ook de buitentrainingen van Orion op een voetbalveld. "Je bent niet echt aan het volleyballen, maar je bent fysiek bezig," zegt een jeugdlid van Orion. Toch bevallen de trainingen hem wel. "We zijn het niet gewend, maar het moet nu wel," valt een clubgenoot hem bij. "Het is heel wat beter dan niks doen op de bank.." De 78 plannen moeten de komende tijd met behulp van sportbedrijf Doetinchem worden uitgevoerd. "We hopen dat we ze een eerste zetje hebben gegeven om wat te gaan doen," zegt Manon Zwakenberg.

Foto: Omroep Gelderland

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)