Sportverenigingen Oost Gelre geprivatiseerd

Gepubliceerd: 08-04-2021 14:04.

Oost Gelre wil de sportverenigingen binnen de gemeente stap voor stap privatiseren. Voetbalvereniging KSV in Vragender kan een 'afkoopsom' van 190.000 euro tegemoet zien en inmiddels ligt er ook bij voetbalvereniging Erix in Lievelde een voorstel op tafel.

De privatisering van sportverenigingen, bij zowel binnen- als buitensporten, is vastgelegd in de vernieuwde sportvisie van de gemeente. "De sportverenigingen zijn er zelf verantwoordelijk voor dat ze toekomstbestendig zijn, maar als gemeente willen we daar in alle redelijkheid een bijdrage aan leveren", zegt wethouder Bart Porskamp van Oost Gelre. "We willen een bijdrage leveren aan het sport- en verenigingsleven, maar de verenigingen zijn aan zet en moeten zelf de broek ophouden."

In het geval van KSV betekent dat in de praktijk dat de voetbalclub van de gemeente eenmalig 190.000 euro krijgt om zaken als de lichtinstallatie en de velden op te knappen. De jaarlijkse bijdrage wordt afgeschaald van 16.000 naar 9000 euro. "Het onderhoud van de accommodatie komt dan volledig bij KSV te liggen", zegt Porskamp. "Ze kunnen daarvoor niet meer bij de gemeente aankloppen."

Stap voor stap
De wethouder zegt dat Erix een financieel voorstel heeft gekregen voor de privatisering van het sportpark. RKZVC in Zieuwent wordt nog geholpen met 7.500 euro voor een beregeningsinstallatie. Porskamp: "We stemmen in, maar we hebben er een afspraak aan gekoppeld met betrekking tot de toekomstige kosten van de vereniging." Het sportpark in Mariënvelde is al geprivatiseerd en de gesprekken met KSH in Harreveld zijn opgeschort. "KSH zit namelijk midden in de opstartfase van de fusie met voetbalvereniging Mariënveld (fusieclub HMC'17, red.)", zegt Porskamp.

Contributie omhoog
Hoe kijken de betrokken verenigingen er tegenaan? Zoals KSV bijvoorbeeld? Porskamp: "Met elkaar kom je eruit. Bij de clubs snappen ze ook wel dat het niet van één kant kan blijven komen. Bij KSV bijvoorbeeld hebben ze het aan de leden voorgelegd en hebben ze besloten de contributie van de senioren te verhogen. Ze zien daar ook de voordelen van een betere accommodatie dankzij de bijdrage van de gemeente."

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)