Ulft, Netherlands

Bijvelds werkt aan selectie De Graafschap

De Graafschap hoopt jeugdtrainer en TOP Oss-middenvelder Lion Kaak op korte termijn vast te leggen als ervaren kracht voor de eerste selectie. Technisch manager Peter Bijvelds is bezig zijn eerste selectie bij de Doetinchemse club samen te stellen, waarbij ook steeds meer duidelijk wordt welke spelers weggaan.
Jasper Hazelaar | 20 mei 2022 11:15 | Aangepast op 20 mei 2022 11:15
De selectie en staf van De Graafschap hadden woensdag een barbecue om het seizoen af te sluiten. De Doetinchemse voetbalclub neemt definitief afscheid van Nick van den Dam, Jonathan Vergara Berrio, Elmo Lieftink, Rick Dekker, Joey Konings, Ebbe Wenting en Johnatan Opoku. Ook Jasper van Heertum, het hele seizoen een vaste kracht in de verdediging, vertrekt na drie jaar uit Doetinchem. Voor hem is er interesse uit Cyprus. Met aanvoerder Ted van de Pavert, verdediger Julian Lelieveld en aanvaller Sam Hendriks volgen nog gesprekken over een eventueel langer verblijf in Doetinchem. “Aan mij is de taak om een zo sterk mogelijke selectie samen te stellen, vanuit die gedachte handelen wij”, aldus de technisch manager, die wordt bijgestaan door het technisch klankbord.

Daarbij moet Bijvelds zichzelf de vraag stellen of Hendriks een eerste spits is voor De Graafschap. Grootste probleem tijdens het afgelopen, mislukte, seizoen was een groot gebrek aan scorend vermogen. “Hij is een van de spelers waar we een oordeel over moeten geven”, zegt de technisch manager over huurling Hendriks. “Hij is één van de opties als eerste spits, daar geven we binnenkort meer duidelijkheid over.” Op de rechtsbackpositie was Boyd Lucassen in beeld als mogelijke opvolger van Lelieveld, die hoopt op een overstap naar de eredivisie. Momenteel heeft De Graafschap Trevor David op proef, de eerdere rechtsback van TOP Oss en ADO Den Haag.

Vuurwerk na playoffs
Het echte transfervuurwerk komt volgens Bijvelds pas op gang na afloop van de play-offs. Dan hoopt hij onder meer een afspraak te maken met sc Heerenveen-speler Siem de Jong. De 33-jarige middenvelder speelde in de jeugd van De Graafschap, maar kwam nooit in actie voor het eerste. Recent gaf hij aan dat een terugkeer naar Doetinchem een ‘mooie cirkel zou zijn’. “Ik heb aangegeven dat ik graag met hem in gesprek wil als hij De Graafschap als optie ziet”, zegt de technisch manager. “Maar Siem zit nog nadrukkelijk in de play-offs en wil zich daarop focussen. Ik heb indirect contact gehad met zijn omgeving.”

Kind van de club Kaak
Wat wel concreet is, is de terugkeer van Kaak als voetballer op De Vijverberg. De dertigjarige middenvelder heeft een aflopend contract bij TOP Oss en is al jeugdtrainer in Doetinchem. Bijvelds ziet voor de Hengeloër een rol weggelegd als verbinder tussen de jonge talenten en de ervaren krachten en als speler voor de breedte van de selectie. “Als voetballer heeft hij bewezen op KKD-niveau zijn mannetje te staan. Bij onze gesprekken zie ik hem niet als basisspeler, maar dat kan hij natuurlijk ook worden. Volgens mij voelt hij zich fantastisch bij het voorstel, maar de beslissing is nog altijd aan hem.”

Sterspeler Sleegers
Bijvelds laat weten ambitieus te zijn bij het benaderen van beoogde versterkingen. Als voorbeeld wijst hij naar FC Eindhoven-sterspeler Joey Sleegers. “Zoals velen zie ik dat Sleegers een goede optie is”, aldus de technisch manager. “Daar hoef je geen geleerde voor te zijn. Ik heb met hem in ieder geval contact gelegd.” Ook naar andere versterkingen gooit de technische man hengels uit. “Ik voer ook gesprekken op een niveau waarvan je denkt: ‘is dat überhaupt mogelijk?’”, aldus Bijvelds, die geen andere namen wil geven om onderhandelingen niet te frustreren. “Je probeert contacten te leggen met spelers waarvan je denkt dat het heel moeilijk wordt.”

‘Vijfde of zesde budget’
Met de degradatie van in ieder geval PEC Zwolle en Willem II wordt de Keuken Kampioen Divisie komend seizoen een sterke competitie. De Graafschap moet qua spelersbudget iets interen, nu het voor het vierde jaar op rij op het tweede niveau speelt. “Je weet niet hoe het zich ontwikkelt, ik kan niet in de portemonnee van andere clubs kijken, maar ik denk wij het vijfde of zesde budget in de eerste divisie kunnen neerleggen”, zegt de technisch manager. “Maar ik ga me niet verschuilen achter het feit dat andere clubs een hoger budget hebben. Ik kom van een club, TOP Oss, waar élke club een hoger budget had. Ik ben wel wat gewend.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

De Graafschap|Bijvelds|

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Önal terug in basis De Graafschap na blessure, Hillen start op de bank

Met Basar Önal op de linkervleugel en verdediger Rio Hillen op de bank gaat De Graafschap vrijdagavo...

Van Huizen sluit voetbalcarrière af met 'laatste wedstrijd' in Wenen

Voormalig De Graafschap-verdediger Toine van Huizen heeft met pijn in zijn hart zijn voetbalschoenen...

De Graafschap verslaat beloften van Schalke 04 op lege Vijverberg

De Graafschap heeft vrijdagmiddag een besloten oefenduel met het tweede team van Schalke 04 gewonnen...

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Streekomroep REGIO8 zendt vrijdagmiddag het oefenduel van De Graafschap met Schalke 04 II op stadion...

De Graafschap verliest zicht op directe promotie

De Graafschap heeft vrijdag na een doelpuntrijke wedstrijd tegen FC Groningen het zicht op directe p...

De Graafschap zoekt met Yadir in de basis aansluiting in Groningen

Na de verloren thuiswedstrijd tegen Jong Ajax hoopt de Graafschap zich vrijdag te revancheren in het...