SP'er wil Achterhoeks geluid in Tweede Kamer

Gepubliceerd: 03-03-2021 14:03. Bijgewerkt: 05-03-2021 10:49

Doetinchemmer Hans Boerwinkel stelt zich voor de tweede keer in zijn politieke loopbaan verkiesbaar als kandidaat voor de SP-fractie tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen. Boerwinkel, als zestiende op de kandidatenlijst, werkt al als fractiemedewerker voor de SP in Den Haag en hoopt met zijn kandidaatstelling een Achterhoeks geluid in de Kamer te kunnen laten horen.


“De Tweede Kamer is net een klein dorp”, zegt Boerwinkel. “Er komt weinig anders naar binnen dan de Randstedelijke gevoelens die er al zijn.” De SP’er refereert naar een opmerking van burgemeester Otwin van Dijk van Oude IJsselstreek die het van belang vindt dat een Kamerlid gelinkt kan worden aan zijn of haar regio. “Als Kamerlid heb je echt een voorsprong als je snel lijntjes kan leggen met mensen in jou regio over bepaalde onderwerpen”, aldus Boerwinkel. Tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen wil de SP zich profileren op thema’s als duurzaamheid en bereikbaarheid, maar ook de participatiewet.

De partij opende onlangs nog een meldpunt voor schrijnende verhalen van mensen in de bijstand. “De overheid moet meer vertrouwen uitstralen naar mensen”, vindt Boerwinkel. “Als er fraude wordt gepleegd, daar is iedereen het over eens, dan moet je dat aanpakken. Dat moet je pas doen als je het ook constateert en niet eerst allerlei algoritmes erop loslaten zoals is gebeurd bij de Belastingdienst tijdens de toeslagenaffaire. Dan vind je fraude op plekken waar het niet is.” Boerwinkel vindt dan ook dat de manier van omgaan met mensen door de overheid moet veranderen.

Goede huisvesting voor arbeidsmigranten
Daarmee slaat hij een brug naar de situatie van arbeidsmigranten. Boerwinkel vindt dat deze groep recht heeft op een eerlijker loon en fatsoenlijke huisvesting. “Wat ons betreft moet deze huisvesting geregeld worden tussen de andere mensen in de samenleving”, zegt Boerwinkel. “Dus niet een hele straat vol met mensen uit Polen of Roemenië, maar gemixt, zodat mensen kunnen integreren. Daarvoor moet er wel eerst meer bij gebouwd worden.”

'Ik ga geen voorspellingen doen'
De kans is aanwezig dat Boerwinkel, met zijn zestiende plek op de kandidatenlijst, in de Tweede Kamer terecht komt. Dat betekent het einde van zijn rol als raadslid en fractievoorzitter in Doetinchem. Boerwinkel wil daar vooralsnog niet op vooruit lopen. “Ik ga daar geen voorspellingen over doen. Tot aan de verkiezingen kan er nog van alles gebeuren in de peilingen. De komende weken willen wij mensen ervan overtuigen dat als ze een verandering in Nederland willen, socialer en eerlijker, ze op de SP moeten stemmen.”

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen biedt REGIO8 een podium aan Achterhoekse kandidaten. Kijk hieronder voor eerdere interviews:

- Kaya van den Dikkenberg (JONG)
- Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie)
- Erik Haverkort (VVD)
- Matthijs Pontier (Piratenpartij)

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)