Silvolde geniet van kermis zonder prikkels

Gepubliceerd: 16-09-2019 15:09. Bijgewerkt: 16-09-2019 15:44

Op de kermis in Silvolde vond zondag voor de allereerste keer in Oude IJsselstreek een prikkelarm uurtje plaats. De felle lichten werden gedoofd en harde muziek werd uitgezet om mensen die dit slecht kunnen verdragen ook de kans te geven om te genieten van de attracties.


“We vinden dat ook op evenementen mensen met een beperking mogen genieten van een leuke dag”, vertelt vergunningverlener Marloes Daniels van Oude IJsselstreek. “Dat is de reden dat we hebben gezegd, laten we het eens proberen.” De organiserende Stichting Vrienden van Willem Tell werkte graag mee en besloot in overleg met de kermisexploitanten de felle lichten en harde geluiden een uur lang in de ban te doen. “Vooral dat felle flitslicht daar zijn mensen erg gevoelig voor”, vertelt secretaris Jurgen Terhorst, die aangeeft dat de attracties ook wat langzamer draaiden dan normaal. “Als je om je heen kijkt zie je allerlei blije gezichtjes. Dat vind ik prachtig om te zien.”

Fred Overbeek legt uit wat het voor zijn dochter Lotte betekent: “Zij heeft nogal last van externe prikkels en daar kan ze niet mee uit de voeten, vandaar dat we dit eens proberen. We zijn voor het eerst op een kermis en het bevalt uitstekend.” Overbeek hoopt dat het initiatief navolging krijgt op andere kermissen in Oude IJsselstreek: “Ik zou het aanbevelen om het zeker te doen, zodat je een groter publiek raakt. Niet alleen de mensen die zonder meer wel aanwezig kunnen zijn op een kermis.”

Navolging in Terborg
Namens de organisatie in Silvolde laat secretaris Terhorst weten volgend jaar weer een prikkelarm uur te willen organiseren. “Als je om je heen kijkt, kan je daar eigenlijk niet omheen.” Ook op de kermis in Terborg is zondagmiddag 6 oktober ruimte voor een uur zonder prikkels. “Het is de bedoeling om ook bij andere organisaties te vragen of ze mee willen merken”, vertelt vergunningverlener Daniels van de gemeente. “Gezien het succes dat we hier hebben, kunnen we eigenlijk niet anders.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)