Ulft, Netherlands

School voor Oekraïners in Montferland

Stichting Montferland Helpt, speciaal opgezet voor Oekraïense vluchtelingen, heeft een eigen school gerealiseerd op het bedrijventerrein in ’s-Heerenberg. De jongeren tussen de 11 en 17 jaar, die leerplichtig zijn, krijgen les op de bovenverdieping van een kantoorpand.
Charlotte van de Kant | 1 juli 2022 15:01 | Aangepast op 1 juli 2022 15:01
"Het is opgezet omdat internationale scholen zoals het Metzo in Doetinchem geen lokalen en docenten hebben om dit te doen", geeft Fons van Pul, voorzitter van Montferland Helpt, aan. "Wij vinden het zeer waardevol dat er wel onderwijs is, dat jongeren bij elkaar zijn en niet alleen maar rondfietsen en met een IPhone in de hand zitten." De jongeren krijgen verschillende lessen van docenten uit Oekraïne die ook naar Nederland zijn gevlucht en verblijven in voormalig hotel de Lanscroon in ’s-Heerenberg. "Ze krijgen Nederlands, overigens wel van een docent van het Metzo", vertelt van Pul. "Daarbij krijgen ze onder andere Engels, natuurkunde, wiskunde, sport en binnenkort muziek en Oekraïens, want ze moeten hun eigen taal goed leren."

Yana Borkosvska is een van de docenten. In Oekraïne gaf ze Engelse les op een middelbare school en nu doet ze dat in Nederland. "Het is heel anders om verschillende redenen", vertelt de docente. "Ik merk dat de leerlingen gemotiveerd zijn, omdat ze begrijpen dat ze hier Engels nodig hebben. Sommigen kunnen de simpelste en kleinste dingen niet vragen. Dan is het voor mij makkelijker om les te geven." De leerlingen hebben voordat ze naar school gingen in ’s-Heerenberg al enige tijd geen les gehad. "Door de oorlog waren de leerlingen niet in de gelegenheid om naar school te gaan en met corona ook niet", aldus Borkosvska. "Voor een langere tijd zijn de jongeren niet in staat geweest om op een normale manier te studeren."

School in de zomer
De school in 's-Heerenberg blijft bestaan, tot de jongeren naar het Metzo in Doetinchem kunnen gaan. "We hebben sowieso nog de periode tot en met 7 juli. Dan hebben de Nederlandse jongeren vakantie, maar de Oekraïense jongeren gaan niet op vakantie, die zijn hier omdat ze hier moeten zijn." De leerlingen krijgen les in de vakantie en gaan door met de vakken die ze moeten hebben.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Vluchtelingen|Oekraïne|School|

Lees ook

Gorsselse brandweermannen reizen met lading spullen af naar Oekraïne

Brandweermannen Albert Wichers en Rick Bruggeman uit Gorssel zijn zondag begonnen aan een 1.400 kilo...

Dertig extra opvangplekken in Gaanderen, mogelijk nog meer op komst

Doetinchem heeft extra opvangplekken voor dertig Oekraïners ingericht in het voormalig verpleeghuis ...

Montferland door het stof nadat Nieuw-Dijk wordt overvallen met vluchtelingen

Inwoners van Nieuw-Dijk werden volledig overvallen door het plan van Montferland om vijftig Oekraïne...

Oekraïeners na onrust voorlopig niet opgevangen in Nieuw-Dijk

De opvang van Oekraïners in het voormalige restaurant Steak’M in Nieuw-Dijk gaat voorlopig niet door...

Voertuigen uit Emmerik worden ingezet in oorlogsgebied in Oekraïne

Het stadsbestuur van Emmerik gaat een tiental voertuigen, waaronder bussen en een vuilniswagen, aan ...

Oude IJsselstreek zet koers door en wil meer doen in vluchtelingenopvang

Oude IJsselstreek trekt zich nog niks aan van de aangekondigde ravijnjaren en wil de ingeslagen weg ...