Ulft, Netherlands

 

School voor Oekraïners in Montferland

Stichting Montferland Helpt, speciaal opgezet voor Oekraïense vluchtelingen, heeft een eigen school gerealiseerd op het bedrijventerrein in ’s-Heerenberg. De jongeren tussen de 11 en 17 jaar, die leerplichtig zijn, krijgen les op de bovenverdieping van een kantoorpand.
Charlotte van de Kant | 1 juli 2022 15:01 | Aangepast op 1 juli 2022 15:01
"Het is opgezet omdat internationale scholen zoals het Metzo in Doetinchem geen lokalen en docenten hebben om dit te doen", geeft Fons van Pul, voorzitter van Montferland Helpt, aan. "Wij vinden het zeer waardevol dat er wel onderwijs is, dat jongeren bij elkaar zijn en niet alleen maar rondfietsen en met een IPhone in de hand zitten." De jongeren krijgen verschillende lessen van docenten uit Oekraïne die ook naar Nederland zijn gevlucht en verblijven in voormalig hotel de Lanscroon in ’s-Heerenberg. "Ze krijgen Nederlands, overigens wel van een docent van het Metzo", vertelt van Pul. "Daarbij krijgen ze onder andere Engels, natuurkunde, wiskunde, sport en binnenkort muziek en Oekraïens, want ze moeten hun eigen taal goed leren."

Yana Borkosvska is een van de docenten. In Oekraïne gaf ze Engelse les op een middelbare school en nu doet ze dat in Nederland. "Het is heel anders om verschillende redenen", vertelt de docente. "Ik merk dat de leerlingen gemotiveerd zijn, omdat ze begrijpen dat ze hier Engels nodig hebben. Sommigen kunnen de simpelste en kleinste dingen niet vragen. Dan is het voor mij makkelijker om les te geven." De leerlingen hebben voordat ze naar school gingen in ’s-Heerenberg al enige tijd geen les gehad. "Door de oorlog waren de leerlingen niet in de gelegenheid om naar school te gaan en met corona ook niet", aldus Borkosvska. "Voor een langere tijd zijn de jongeren niet in staat geweest om op een normale manier te studeren."

School in de zomer
De school in 's-Heerenberg blijft bestaan, tot de jongeren naar het Metzo in Doetinchem kunnen gaan. "We hebben sowieso nog de periode tot en met 7 juli. Dan hebben de Nederlandse jongeren vakantie, maar de Oekraïense jongeren gaan niet op vakantie, die zijn hier omdat ze hier moeten zijn." De leerlingen krijgen les in de vakantie en gaan door met de vakken die ze moeten hebben.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Vluchtelingen|Oekraïne|School|

Meest gelezen

Bussen en treinen gaan vaker rijden in Achterhoek

Jasper Hazelaar | 5 dec 2022 13:33

Wolf bijt bijzondere Racka-schapen dood in Voorst

Serena Speet | Nick Hermsen | 2 dec 2022 15:04

Lees ook

Doetinchemse hulpactie op weg naar Polen

Vanuit Doetinchem zijn vrijdagochtend een aantal vrijwilligers vertrokken richting de Pools-Oekraïe...

Oekraïens volkslied klinkt in Doetinchem

Honderden leden van Achterhoekse mannenkoren hebben zaterdag om klokslag 12.00 uur gezamenlijk het O...

Rus leidt een Oekraïens orkest in Ulft

Op uitnodiging van Phion, voorheen bekend als het Gelders Orkest, spelen musici uit Oekraïne vrijda...

Dagbesteding zamelt winterkleding in voor vluchtelingen

In de dagbesteding ’t Laer in Etten zijn Elisa Holthaus en haar cliënten aan het verzamelen gesla...

Oekraïense Veronika verzamelt spullen in Didam

Machteloos en boos, zo voelde de Oekraïense Veronika uit Arnhem zich de afgelopen dagen vanwege de ...

Oekraïense vluchtelingen in flat Groenlo

De voormalige verpleegstersflat De Rank, bij verpleeghuis De Molenberg in Groenlo, gaat plaats biede...