Schaatsen kan op ijsbaan in Winterswijk

Gepubliceerd: 21-12-2021 9:12. Bijgewerkt: 21-12-2021 9:43

De eerste dag van de astronomische winter is een feit en precies op deze dag kan er al geschaatst worden. De Winterswijkse IJs Vereniging (WIJV) heeft het namelijk gepresteerd een ijsvloer te maken op haar locatie aan de Bataafseweg.

De baan is om 08.30 uur open gegaan, maar moet vermoedelijk door de zon al om 11.00 uur weer dicht. Maar stap niet direct in de auto: de eerste dag met natuurijs is alleen voor leden. De ijsvereniging van Winterswijk heeft maar heel weinig vorst nodig om ijs te maken. Dat komt door een ingenieuze constructie met een ondergrond van schuimbeton, waardoor dooi vanuit de grond minder snel vat krijgt op de ijsvloer. De techniek is bedacht door een aantal slimme jongens, onder wie een student van de Technische Universiteit Twente, zo vertelt verenigingsvoorzitter Auke Spijkstra bij Omroep Gelderland.

Vrijwilligers zijn maandagmiddag al begonnen met de voorbereidingen op de nachtvorst. Op de bovenlaag van asfalt hebben onbemande karretjes met sproeiarmen rondgereden om zo het water op de baan aan te brengen. Daarna mocht de nachtvorst zijn werk doen. Om de ijsgroei te versnellen is zelfs krijt toegevoegd. "Daar krijg je ook een mooie witte ijsvloer van", zegt een enthousiaste Spijkstra.

Huiswerk in coronatijd
De voorzitter van de ijsvereniging heeft zijn huiswerk in deze coronatijd goed gedaan. "Ik heb contact gehad met de gemeente en de regels goed nagelezen. Van 05.00 uur 's morgens tot 17.00 uur 's middags mogen wij als buitensportaccommodatie gewoon open, mits de anderhalvemetermaatregel wordt nageleefd, zoals bij het aan- en uittrekken van de schaatsen. Jongeren tot zeventien jaar mogen zelfs onderlinge wedstrijdjes doen."

75 per keer
Als de ijsvloer zich goed houdt en de vorst aanhoudt, kunnen na morgen ook niet-leden terecht op de baan. Maar vanwege corona in blokken van 75 mensen per keer, dus online reserveren is wel verplicht.

Foto: Omroep Gelderland

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)