Ruim twee miljoen voor herstel van Amphion

Gepubliceerd: 18-06-2019 14:06. Bijgewerkt: 18-06-2019 15:16

Het college van Doetinchem wil 2,3 miljoen euro investeren in het herstel van de gevels van Schouwburg Amphion. Bij goedkeuring van de raad verwacht het theater dat na de zomer wordt begonnen met herstelwerkzaamheden, waarmee een einde komt aan de voortslepende problematiek.


“Voor ons is het een reddingsboei”, aldus directeur Charles Droste van Schouwburg Amphion. “Na vijf jaar zijn we heel blij dat de gemeente ons steunt om de gevelproblematiek op te lossen.” In 2014 werd bekend dat de gevel van het in 2010 geopende theater niet goed was. Delen van het bouwsel brokkelden zelfs af, waarna uit veiligheidsoverwegingen hekken rondom het gebouw werden geplaatst. Wat volgde was een voor het Amphion onbevredigend juridisch steekspel, resulterend in deze stap van de gemeente. “Het gaat om het herstel van de gevel, maar het gaat ook om mogelijkheden om te kunnen investeren”, zo legt wethouder Maureen Sluiter uit. “Om het theater te blijven wat ze zijn.”

De slepende problematiek van de gevel van het in 2010 geopende theater heeft volgens Droste namelijk grote invloed op de mogelijkheden van het Amphion. “Afgezien van het feit dat ons hele eigen vermogen van bijna 800.000 euro in advocaat-, onderzoeks- en advieskosten is gaan zitten, word je er als organisatie ook iedere dag mee geconfronteerd”, vertelt Droste. “Een lelijke en gevaarlijke buitenschil drukt op de organisatie.”

Plaatmateriaal in plaats van baksteen
Hoeveel het herstel exact gaat kosten is niet duidelijk, er lopen nog onderhandelingen over de uitvoering van de werkzaamheden. Droste verwacht dat bij goedkeuring na de zomer kan worden gestart: “Het is zeker dat we met plaatmateriaal gaan werken, op dit moment zijn het gemetselde bakstenen. Je ziet nu dat de gevel lelijk is, los van het gevaar. De nieuwe gevel zal mooi zijn en zal echt toekomstbestendig zijn.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)