Ulft, Netherlands

Ruim 550 nieuwe woningen in Varsseveld, wijk moet aandoen als park

In de nieuwbouwwijk de Tuit in Varsseveld worden er de komende jaren 566 nieuwe woningen gebouwd. Ongeveer 60% van de woningen zit in de betaalbare sector, dit betekent dat ze onder de 355 duizend euro zitten. 10% wordt sociale huur. De wijk wordt gebouwd in de hoek tussen de A18 en de N18. Bijzonder aan deze wijk is de lage woningdichtheid waardoor het moet aandoen als een park. In 2025 moeten de eerste woningen opgeleverd worden.
Bart Sollman | 8 december 2023 12:25 | Aangepast op 8 december 2023 12:25
“Er is jarenlang weinig gebeurd in Varsseveld qua woningbouw. De woningmarkt zit daar ook echt op slot”, zegt verantwoordelijk wethouder Ben Hiddinga. Dat is dan ook één van de redenen om een gigantische hoeveelheid woningen juist in Varsseveld bij te bouwen. Ondanks de grote vraag naar woningen, wordt het gebied niet volgebouwd. Frank Maas, stedenbouwkundige vond dit dan ook een heel bijzonder project om aan te mogen werken: “We werken met 15 tot 20 woningen per hectare, dat zie je normaal alleen in villawijken. Dit op deze manier is echt bijzonder.”

De wijkinrichting is een zogenaamde Achterhoekse landschapswijk. Een wijk met veel ruimte, groen en minder bestrating. Het is de eerste wijk in de regio die volgens dit plan wordt ingericht. “Deze wijk is daardoor ook heel milieuvriendelijk en klimaatadaptief”, zegt Maas. De erfafscheidingen zijn natuurlijk met bijvoorbeeld boomstammetjes of takken. Ook de parkeerplaatsen zijn mogelijk half verhard. “Hierdoor voelt de wijk meer aan als een park dan een nieuwe woonwijk. We gaan naar een vorm van anders wonen toe”, aldus Maas. De variatie in woningtypes is dan ook groot van seniorenwoningen tot houtskelet en van appartementen tot hofjes in de vorm van een hoeve.

Ook woningen onder 2,5 ton
In de wijk komen er ook een aantal woningen onder de tweeënhalve ton beschikbaar. De gemeente hoopt dit te regelen met de doelgroepenverordening betaalbare woningen. Ze willen hiermee onder andere bouwbedrijven dwingen om ook goedkope woningen te bouwen. Volgens wethouder Hiddinga kunnen er nog makkelijk woningen voor dat bedrag gebouwd worden. “Je ziet dat de energie-, en materiaalkosten weer dalen, de prijzen dalen echter nog niet. Dat betekent dat er dus meer aan de strijkstok blijft hangen. Misschien moeten we er als gemeente maar voor zorgen dat we die strijkstok een stukje korter maken.” De verordening kan daar zeker bij helpen volgens de gemeente. Hiddinga: “Ik wil gewoon het beste voor onze inwoners. Ze moeten stoppen met te veel betalen voor woningen. Je moet ook lekker kunnen leven en niet alleen maar werken om je woning te kunnen betalen.”

Foto: Oude IJsselstreek

Lees ook

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Woningbouwplannen in Hengelo lijken uitvoerbaar, waterschap niet positief gestemd

Het college van Bronckhorst heeft nieuwe plannen gepresenteerd voor de bouw van 180 nieuwe woningen ...

Schreurs in tranen door eerste erepenning van Oude IJsselstreek

De allereerste erepenning van de gemeente Oude IJsselstreek is voor Herman Schreurs. Donderdagochten...

EOD laat explosieven ontploffen in buitengebied Varsseveld

In het buitengebied van Megchelen zijn dinsdagochtend een aantal onontplofte explosieven gevonden. D...

Triatleet en kickbokster in de prijzen bij Sportverkiezing Oude IJsselstreek

Triatleet Ralf Scholten en kickbokster Romy Loevering zijn vrijdagavond in de prijzen gevallen tijde...

Camper uitgebrand in Varsseveld

Een camper is zondagmorgen uitgebrand in Varsseveld. Er zijn geen gewonden gevallen.