Rondkomers doorbreekt taboe op schulden

Gepubliceerd: 04-07-2019 16:07. Bijgewerkt: 05-07-2019 15:19

Om schuldproblematiek onder jongeren uit de taboesfeer te halen is in de Gruitpoort in Doetinchem donderdag het project De Rondkomers gestart. De voorstelling ‘Eigen Schuld’ moet samen met een bijbehorend lesprogramma zorgen dat jeugd eerder hulp vraagt bij geldproblemen.


“Door middel van grappen en sketches willen we bewustzijn creëren voor het probleem”, vertelt actrice Dyaluna Espinola y Vázquez van muziektheaterschool GRID. “En we hebben verhalen over mensen met schulden om te laten zien hoe erg het kan zijn.” Binnen het project Rondkomers, een samenwerking tussen Laborijn, het UWV, de gemeente, Buurtplein en Platform Armoedebestrijding is een lesprogramma ontwikkeld waarmee scholen aan de gang kunnen. Wethouder Jorik Huizinga geeft aan dat een op de tien huishoudens in zijn gemeente problemen heeft met het betalen van rekeningen. “Het is een serieus probleem”, vindt Huizinga, die aangeeft dat De Rondkomers ook voor andere doelgroepen kan worden ingezet. “We hebben veel inzet gepleegd, maar de problematiek blijft. Daarom willen we met verschillende partijen het verschil maken.”

De voorstelling, mede tot stand gekomen met hulp van Mijn School, de Rabobank en de Gruitpoort nodigt volgens Espinola y Vázquez uit tot een gesprek. “We proberen te laten zien dat je eerder hulp moet zoeken”, aldus de actrice. “Dan wordt het alleen maar makkelijker.” De handschoen moet nu worden opgepakt door Doetinchemse scholen door met het lesprogramma en de tentoonstelling van GRID aan het werk te gaan. “Ik hoop dat alle jongeren van de verschillende scholen deze voorstelling zien en in gesprek gaan”, vertelt wethouder Huizinga. “Ik hoop ook dat het leidt tot gesprekken met ouders. Soms hebben zij nog niet de juiste toon om met hun zoon of dochter te spreken.”

Foto: REGIO8


Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)