Rechter verwerpt vergunning zonnepark

Gepubliceerd: 06-08-2021 9:08. Bijgewerkt: 06-08-2021 11:43

De bestuursrechter in Arnhem heeft de door Oude IJsselstreek verleende omgevingsvergunning voor de aanleg van zonnepark Havebos in Silvolde verworpen. Onder meer omwonenden maakten bezwaar tegen de plannen en werden vorige week door de rechtbank in het gelijk gesteld.

"De rechtbank komt tot het oordeel dat er gebreken kleven aan het bestreden besluit omdat niet is uitgesloten dat een ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming nodig is en verweerder onvoldoende heeft gemotiveerd waarom het zonnepark voldoet aan de brandveiligheid", aldus de Arnhemse bestuursrechter. De omwonenden maakten daarnaast onder meer bezwaar tegen de manier waarop zij door de gemeente en de ontwikkelaar geïnformeerd zijn over de plannen voor het park. Onder de naam Zonnepark Havebos wil ontwikkelaar LC Energy een veld met zonnepanelen plaatsen nabij Silvolde van zeventien hectare.

De omwonenden maakten ook bezwaar op het vlak van mogelijke archeologische schade door de bouw van het zonnepark, maar hier ging de rechtbank niet in mee. Wel stelde de rechtbank de zogenaamde eisers in het gelijk op het gebied van de mogelijk onaanvaardbare natuurschade die optreedt als gevolg van het zonnepark en het feit dat de brandveiligheid niet gewaarborgd kan worden met slechts één brandgang, in plaats van twee.

Foto: REGIO8 (archief, ter illustratie)

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)