Rademakersbroek brengt landen samen

Gepubliceerd: 02-03-2020 15:03. Bijgewerkt: 02-03-2020 17:03

Burgemeester Otwin van Dijk waarschuwde maandag tijdens de herdenking van de fusillade van 46 gevangenen aan de Rademakersbroek in Varsseveld, voor een herhaling van de geschiedenis. In het jaar dat 75 jaar bevrijding wordt herdacht, riep de burgemeester van Oude IJsselstreek op om te waken voor verdeeldheid.


"Op het moment dat we andere mensen gaan veroordelen, of soms zelfs spreken over homeopathische verdunning, dan maak ik mij daar wel zorgen over", aldus Van Dijk. "Je mag stemmen wat je wil en van elke politieke kleur zijn die je maar wil. Maar we moeten niet vergeten dat we samen moeten werken en daarin ook allemaal vrij en gelijk zijn. We hebben in het verleden gezien wat er gebeurt als we echt niet meer met elkaar willen werken en groepen tegen elkaar opzetten. En daarvan zeggen we: 'Dat nooit weer'."

De burgemeester van de Duitse plaats Rees was ook aanwezig bij de herdenking en legde een krans namens zijn gemeente. "Het is de eerste keer dat een Duitse burgemeester hier aanwezig was",aldus de burgemeester. "Dat vind ik belangrijk. Vrijheid moet je samen vieren. De gewone Nederlander en de gewone Duitser waren allebei slachtoffer van de oorlogssituatie. Daar samen bij stil staan, met de Duitse burgemeester, dat vind ik belangrijk en heel mooi."

Foto: REGIO8

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)