Raad Montferland kraakt rol burgemeester

Gepubliceerd: 07-05-2021 10:05. Bijgewerkt: 07-05-2021 12:46

De gemeenteraad van Montferland heeft donderdagavond een motie van treurnis aangenomen. D66 diende de motie in om de burgemeester op deze manier een 'gele kaart' te geven voor zijn handelen als voorzitter van de raad.

"U moet zich afvragen of u de juiste man op de juiste plaats bent", aldus D66-fractieleider Freddy van Dijken tegenover burgemeester Peter de Baat. "Wij zien dat de voorzitter het debat niet aanvoelt, maar ook niet in staat is om conflicterende partijen en belangen bij elkaar te brengen." De motie van treurnis werd aangenomen met twaalf stemmen voor en zeven stemmen tegen. "We zijn treurig en hebben als raad een groot probleem waar we hard aan zullen moeten werken", schetst Els Rutting van de oppositiepartij PvdA. "De voorzitter moet zorgen voor verbinding zodat dingen bij elkaar kunnen komen." Rutting vindt dat de burgemeester al langere tijd tekortschiet als voorzitter: "Wat je ook bent als raad en wie je ook bent als individueel raadslid, de voorzitter moet daar in alle gevallen mee om kunnen gaan."

De Baat trok zich de kritiek aan. "Het bestuursklimaat is een groot probleem, het is zwaar gepolariseerd en dat werkt door in de omgangsvormen", reageerde de burgemeester, die zichtbaar werd geraakt door de motie: "Ik betreur het enorm dat door de fractie van D66 deze motie is ingediend." De burgemeester wijst echter ook naar de raadsleden als het gaat over het 'bestuursklimaat': "De verantwoordelijkheid ligt wat breder. We zullen het samen moeten doen, mijn commitment heeft u." Veel raadsleden, waaronder Van Dijken en Rob Mos zien dat ook zij mee moeten werken aan een oplossing: "Ik ben me bewust dat wij hier een rol in hebben", liet Mos weten.

Afwezig
De motie werd ingediend na een besloten vergadering over de aanbesteding van de wasservice. Twee indieners van de besloten vergadering waren donderdagavond zelf niet aanwezig. Zowel Henk Groote van Lijst Groot Montferland als Ingrid Wolsing van de PvdA waren niet in de raadszaal in 's-Heerenberg. "Van ons wordt wel verwacht dat wij hier vanavond (donderdag, red.), op hun verzoek, aanwezig zijn", aldus Van Dijken aan het begin van de avond over zijn onvrede. "Hoe serieus moeten we deze raadsvergadering nemen als twee van de hoofdrolspelers niet aanwezig zijn?" Van Dijken nam het de voorzitter kwalijk dat de vergadering ondanks de afwezigheid van de twee raadsleden doorging.

Geen bindende gevolgen

Na de besloten vergadering diende D66 de motie van treurnis in, die door de raad aangenomen werd. De motie heeft geen bindende gevolgen voor de burgemeester. Van Dijken noemt de motie een gele kaart. "De acties van de voorzitter leveren geen bijdrage aan de verbetering van de onderlinge verstandhouding, eerder het tegendeel", aldus Van Dijken. "Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen en uitspreken: 'het is genoeg geweest.'"

Foto: REGIO8 (archief)

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)