ProRail blijft in gesprek over overgangen

Gepubliceerd: 11-10-2018 10:10. Bijgewerkt: 11-10-2018 11:26

Prorail gaat eerst in gesprek met betrokken gemeenten, voordat het overgaat tot het barricaderen van onbewaakte overgangen met betonblokken. De spoorwegbeheerder wil alle onbewaakte overwegen in Nederland zo snel mogelijk sluiten, zodat dodelijke ongelukken zoals in Aalten worden voorkomen.

"Er zijn 117 onbewaakte overgangen in Nederland, waarvan we er dertig versneld willen sluiten", aldus ProRail. "Een gelijkvloerse onbewaakte overgang is niet veilig en daar moet een oplossing voor komen. Dat betekent dat deze dicht moet of dat er een tunnel of brug voor wandelaars en fietsers komt. Maar dat kost geld. We gaan ze echter niet zonder overleg met gemeenten dichtgooien, daarom hebben we op dit moment intensief contact met de betrokken gemeenten." Of er ook Achterhoekse overgangen tussen deze dertig overwegen zitten, wilde ProRail niet bevestigen.

Winterswijk trok onlangs een voorstel in om een onbewaakte overgang aan de Klandermansweg te sluiten en de overgang aan de Veldhorstweg te beveiligen. "We gaan nu kijken welke overweg we gaan sluiten en welke we beveiligen", aldus Winterswijk. "Allebei beveiligen gaat niet, omdat dat teveel kost." Winterswijk gaat volgende week om tafel met de provincie en ProRail over de spoorovergangen. "Dan horen we wat de plannen van ProRail zijn."

ProRail wil niet meer afwachten
De spoorwegbeheerder laakt de lakse houding van gemeenten en burgers in het proces. "Wij vinden dat de besluitvorming en de inspraak met burgers nu te lang duurt", aldus ProRail. "Een dodelijk ongeluk zoals onlangs gebeurde in Aalten willen we voorkomen", geeft ProRail aan. "Het moet niet zo zijn dat er binnenkort weer een ongeluk gebeurd, terwijl we dat hadden kunnen voorkomen door zo'n overgang eerder dicht te gooien."

Foto: 112Achterhoek-nieuws.nl


Copyright © 2019 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)