Profstatus redt de Ronde van de Achterhoek

Gepubliceerd: 09-04-2021 15:04.

De Ronde van de Achterhoek wordt in augustus, na een jaar afwezigheid, weer georganiseerd met Varsseveld als finishplaats. De wielerkoers sloot zich aan bij de Holland Cup, een serie van zes wedstrijden door heel Nederland, waardoor de ronde nu een profwedstrijd wordt.


“We zijn hartstikke blij”, zegt voorzitter Gerard van Balveren, die de koers vorig jaar niet kon organiseren door uitblijven van politiebegeleiding. “Een oplossing was alleen mogelijk door om te schakelen naar een profkoers. Dat is nu gelukt.” Over belangstelling van wielerploegen heeft de organisatie van de koers, die renners deels over onverharde wegen in de Achterhoek leidt, volgens Van Balveren niet te klagen: “Denk aan opleidingsploegen van Jumbo-Visma en DSM, maar ook vanuit het buitenland zijn er heel veel aanmeldingen.”

Door het beperkte aantal koersen dat in coronatijd wordt georganiseerd, verwacht de organisatie te kunnen kiezen uit deelnemende teams. Daarbij houdt Van Balveren een plekje in gedachten voor Achterhoekse wielerteams. “We willen ook bijvoorbeeld Kanjers voor Kanjers mee laten doen. We houden zelf de regie tot pakweg anderhalve maand voor de tijd. Dan bevestigen we definitief welke ploegen mee gaan doen.”

Tweedaags spektakel
Eind juni houdt de organisatie de traditionele toertocht over ongeveer dezelfde wegen als de profkoers. Daarnaast staat zaterdag 28 augustus, de dag voor de wielerwedstrijd, in het teken van verschillende activiteiten voor wielrenners met een beperking onder de noemer Uniek sporten in de Achterhoek. “Er komt zelfs een KNWU-wedstrijd paracycling voor handbikers”, vult Van Balveren aan. “We hebben er een tweedaags spektakel van gemaakt.”

Publiek of niet
Voordat het weekend van 28 en 29 augustus aanbreekt, heeft de organisatie de handen vol aan de voorbereidingen. Ook is onduidelijk of er publiek aanwezig kan zijn langs de kant in verband met de coronamaatregelen. “We moeten alle scenario’s in de kast houden”, vindt de voorzitter. “Maar we gaan ervan uit dat als de vaccinaties zo doorzetten, we eind augustus heel veel goede renners, maar ook veel geïnteresseerd publiek naar Varsseveld kunnen krijgen.”

Foto: REGIO8 (archief)

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)