Proef Nederlandse OV-kaart in Duitsland

Gepubliceerd: 04-09-2020 17:09. Bijgewerkt: 14-10-2020 15:31

Komend jaar wordt getest met de Nederlandse OV-chipkaart op het spoor tussen het Duitse Emmerich en Arnhem. De pilot is een initiatief van de burgemeester van Emmerich, waarbij het voor Nederlandse studenten en grenswerkers straks makkelijker wordt om gratis over de grens te reizen.


‘’Het is voor ons belangrijk om grensoverschrijdend samen te werken”, zegt burgemeester Peter Hinze van Emmerich. “We zitten als buren naast elkaar en daarom is het belangrijk om het openbaar vervoer zo optimaal mogelijk te kunnen benutten. Een hoop mensen wonen in de buurt van Lobith of van Beek, die willen graag in het nabij gelegen Elten op de trein stappen om naar Zevenaar te gaan.’’Eén van de studenten die met een Nederlandse OV-chipkaart via Duitsland wil reizen, is de 16-jarige Morris Van Dee uit Netterden. Voor hem komt deze pilot op het juiste moment.

‘’Volgend jaar ga ik naar het hbo in Arnhem”, vertelt Van Dee. “In de huidige situatie moet ik bijna anderhalf uur reizen. “Eerst op de fiets naar de bushalte in Gendringen, dan met de bus naar Doetinchem en dan nog met de trein naar Arnhem.” De reis via Emmerich zou volgens Van Dee veel korter zijn, maar nu hangt daar nog een hoog prijskaartje aan de rit. ‘’Als ik hier instap moet ik 6 euro per keer, per rit betalen. Stap ik een station verder op in Zevenaar, dan kan ik wel gratis naar Arnhem reizen. Dat is maar een hele kleine afstand die verschilt, maar toch een hele grote som aan het einde van het jaar.”

Vertraging door corona
Over de pilot wordt al enige tijd gesproken door burgemeesters, de provincie Gelderland en de Verkehrsverbundes Rhein-Ruhr, maar door corona heeft het project enkele maanden vertraging opgelopen. “Wij zijn nu van plan de pilot in 2021 te starten”, zegt Hinze. “Ik hoop dat het voorjaar wordt, misschien wordt het zomer. Dat hangt er van af van hoe de gesprekken de komende tijd verlopen.” 


Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.

FOTO: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)