Primeur met helikopter in 's-Heerenberg

Gepubliceerd: 15-05-2021 16:05. Bijgewerkt: 15-05-2021 16:49

Een vrachthelikopter is zaterdag ingezet om het dak van Mainfreight Warehousing in ’s-Heerenberg te renoveren. De Winterswijkse dakdekkers die de klus hebben uitgevoerd zijn naar eigen zeggen de eerste in Nederland die een helikopter inzetten voor deze werkzaamheden.


"Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat een helikopter dit soort lasten op het dak zet", aldus Dave van Zantvoort, directeur van Kwerreveld Dakbedekkingen B.V., het bedrijf dat het dak van ongeveer 30.000 vierkante meter renoveert. "We kwamen er al snel achter dat wanneer we een kraan zouden gebruiken we veel handmatig moesten verdelen." Omdat het gaat om meer dan driehonderd pallets die op het dak van de bedrijfshal moeten komen was handmatig pallets verplaatsen geen optie volgens de directeur. Ook andere mogelijkheden werden snel uitgesloten en een helikopter bleef over. Het werken met een helikopter zorgt voor nieuwe uitdagingen voor het bedrijf. "De helikopter heeft een bepaalde neerwaartse druk dat moest berekend worden", aldus de directeur. "Ook moest de provincie een vergunning afgeven want je zit op openbaar terrein en zo'n helikopter zorgt voor geluidoverlast."

Het bedrijf heeft volgens de directeur alle nodige voorbereidingen getroffen, naast dat de vergunning gergeld zijn is zaterdag niemand in het pand aanwezig en zijn de wegen rond de hal afgezet. Hoewel alles tot in de puntjes was geregeld, bleef het zaterdagmorgen nog even spannend of de werkzaamheden door konden gaan. "Er was mist op komst, dus we moesten even afwachten hoe het weer zou zijn", aldus Van Zantvoort. "Maar gelukkig is het goed gebleven en ik ben blij dat we begonnen zijn."

Stressvolle dag
Deze unieke manier van vervoeren vereist volgens Van Zantvoort veel geduld. "Dit soort klussen moet je niet te vaak doen, daar gaat heel veel tijd inzitten", aldus de directeur. "Maar een keer wat bijzonders geeft wel een boost." Hoewel de directeur tevreden is over de werkzaamheden, is hij niet gerust op een goed verloop: "De stress is goed aanwezig."

Meest bijzonder
Het inzetten van een helikopter voor dakrenovatie is volgens Van Zantvoort een primeur in de dakdekker branche. "Deze klus is logistiek gezien het meest bijzonder." Toch is ditniet de eerste keer dat de dakdekker een bijzondere opdracht aanneemt: "In 2016 hebben we de ambassade in Bejing gerenoveerd", aldus de directeur "Mensen van ons zijn met materialen in een zeecontainer naar China gegaan, dat is ook wel bijgebleven."

Foto: REGIO8


Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)