Politiek Montferland verdeeld over DocksNLD

Gepubliceerd: 02-12-2019 23:12. Bijgewerkt: 03-12-2019 9:17

De politiek in Montferland is verdeeld over de structuurvisie DocksNLD, waarin uitbreiding van het bedrijventerrein aan de oostelijke kant van 's-Heerenberg is opgenomen. De coalitiepartijen zien financiële voordelen en kansen voor werkgelegenheid, terwijl de oppositie vindt dat adviezen van het Rijk en de Provincie om goed na te denken over het bouwen van megadistributiehallen worden genegeerd.

Tientallen inwoners van Azewijn en Netterden zijn maandagavond opnieuw naar de raadszaal in 's-Heerenberg gekomen. Met een spandoek waarop staat 'Nee tegen DocksNLD2' uiten de inwoners opnieuw hun zorgen over de mogelijke uitbreiding van het bedrijventerrein. Ze vrezen voor aantasting van het landschap en de leefbaarheid in de kleine kerkdorpen. De gemeente Montferland ziet juist een meerwaarde in de uitbreiding van DocksNLD. Het draagt volgens de gemeente bij aan de versterking van de logistieke sector en de vraag van bedrijven die staan te springen om zich op het bedrijventerrein te vestigen.

Rene Ebbers, die maandagavond opnieuw als omwonende insprak, geeft aan dat de structuurvisie die de gemeente Montferland voor DocksNLD wil vaststellen niet wettig is en dat de raad door de wethouder verkeerd wordt voorgelicht. Ebbers wijst op eerdere fouten in het proces en op de MER (milieu effect rapportage) die niet door de gemeente is uitgevoerd. Volgens wethouder Walter Gerritsen hoeft er nu nog geen MER plaats te vinden en is de structuurvisie voor DocksNLD rechtsgeldig.

Twijfels bij oppositie
Ook de oppositiepartijen PvdA, Lijst Groot Montferland en Lijst Mos twijfelen aan de onrechtmatigheid van de structuurvisie. "Ik heb vanavond zoveel onduidelijkheden en verschillende verhalen gehoord", zegt Rob Mos. "Ik vind het onverantwoord om hier over twee weken een beslissing over te nemen." Els Rutting van de PvdA deelt deze gedachte. "Hoe kunnen wij met droge ogen deze structuurvisie gaan vaststellen, terwijl er zoveel weerstand is vanuit de inwoners van Azewijn en Netterden. We zouden ons de ogen uit de kop moeten schamen", vindt Rutting.

Coalitiepartijen zien kansen
Bij de coalitiepartijen twijfelt alleen D66 aan het uitbreidingsplan. "Waarom willen we dit zo graag?", zegt Mark Heebing van D66. "Het gaat nu teveel over de juridische aspecten en we verliezen ons doel uit het oog." De overige partijen CDA, VVD en Lokaal Belang Montferland zien vooral kansen voor Montferland. "De provincie heeft aangegeven dat het in dit gebied mag", zegt Harry Peters van Lokaal Belang. "Voor de gemeente is het positief en het geeft financieel veel voordelen." Marcel Berendsen van het CDA sluit zich hierbij aan. "Als we instemmen met de structuurvisie hebben we nog jaren de tijd om beslissingen te nemen", aldus Berendsen.

Beslissing op 19 december
Op 19 december moet de gemeenteraad van Montferland beslissen over de structuurvisie voor DocksNLD. De inwoners van Azewijn en Netterden hopen maar op één ding. "Neem een wijs besluit en denk aan de enorme gevolgen", zegt Christa van Dee van Vereniging Leefbaarheid Netterden. '84 voetbalvelden van 22 meter hoog, beeld u dat eens in", zegt Sandra Braam van de dorpsraad Azewijn. "Dat moet je niet willen."

Foto: REGIO8


Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)