Politie wil knallend jaareinde voorkomen

Gepubliceerd: 07-11-2020 14:11. Bijgewerkt: 12-11-2020 11:44

Omdat knalvuurwerk en vuurpijlen vanaf komende maand illegaal zijn in Nederland, wijken Achterhoekers mogelijk uit om in Duitsland het vuurwerk te kopen. De Nederlandse regering overweegt vanwege de coronacrisis zelfs tijdelijk een algeheel vuurwerkverbod.


“Een vuurwerkverbod gaat absoluut niet helpen, want dat vuurwerk blijft gewoon,” reageert vuurwerkverkoper Hayo Wolff uit het Duitse Emmerich. Hij is van mening dat er pas goed gecontroleerd kan worden als het verbod in heel Europa geldt. Toch zet de politie stevig in op het vinden van vuurwerk. De afgelopen tijd werd onder meer materiaal gevonden in woningen in Aalten en Winterswijk. “Naarmate het einde van het jaar nadert, moeten we de controles gaan intensiveren. Omdat we niet iedereen kunnen controleren, moeten we dit steekproefsgewijs gaan doen,” aldus Robbert Hummelink, vuurwerkaanjager bij de politie. 

Vuurwerkhandelaar Wolff zet vraagtekens bij die ambitie; ”De hele grensstreek ligt helemaal vol met knalvuurwerk en vuurpijlen, dat controleren is gewoon niet te doen.” Ondanks het verbod verwacht de vuurwerkverkoper veel Nederlandse klanten bij zijn verkooppunten in Duitsland: “Mensen kunnen het in Nederland niet meer krijgen, dus gaan ze alles in Duitsland halen. Voor ons is dat natuurlijk fantastisch.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.


Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)