Plaag eikenprocessierups dwingt tot keuzes

Gepubliceerd: 25-06-2019 12:06. Bijgewerkt: 28-06-2019 9:19

De regio wordt geteisterd door een ware plaag van de eikenprocessierups. Waar de provincie eerder al aangaf de ongekend grote hoeveelheid rupsen niet aan te kunnen, worden ook gemeenten gedwongen tot het maken van keuzes.

“De plaag is dit jaar landelijk ongekend groot en dit zorgt ook in onze gemeente voor veel overlast”, zo laat Buha, de buitendienst van de gemeente Doetinchem, weten. Dagelijks ontvangt de organisatie honderdvijftig meldingen over de eikenprocessierups. Met negenduizend gemeentelijke eikenbomen moet het door Buha ingehuurde bestrijdingsbedrijf keuzes maken bij de bestrijding van de rups. “Daarbij ligt de prioriteit bij speeltuinen, scholen en bomen die direct grenzen aan particuliere tuinen”, zo laat Buha weten. “Bomen aan doorgaande wegen, zowel binnen als buiten de bebouwde kom, hebben een lagere prioriteit.”

Ondanks dat vanaf het voorjaar vol is ingezet op preventief bestrijden, verwacht de buitendienst tot zeker het einde van het zomerseizoen druk te zijn met het bestrijden van de plaag. Mochten mensen de rups in eigen bomen hebben zitten, kan Buha niks betekenen. Ook als de rupsen in vlinders zijn veranderd, kunnen de overgebleven brandhaartjes in bomen nog voor overlast zorgen.

Foto: REGIO8 (archief)

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)