Pionieren met ijzer op DRU-terrein in Ulft

Gepubliceerd: 23-04-2019 16:04.

Zeven teams met deelnemers uit Duitsland, Frankrijk en Nederland kwamen dit weekend op het DRU Industriepark in Ulft bijeen om op een eeuwenoude manier ijzererts te winnen. Tijdens het zogeheten Rennfeuer evenement konden bezoekers en deelnemers bij elkaar de leer afkijken.


“Iedereen heeft zijn eigen werkwijze”, vertelt deelnemer Sebastiaan Engels. “Mijn ervaring is dat je zelf je eigen techniek moet ontwikkelen en dat je zelf nadenkt over wat anders moet of kan.” Rennfeuer is een techniek om ijzer te winnen uit ijzererts. In een vierdaags proces wordt een kleine schachtoven gebouwd en daarin wordt het ijzer onder hoge temperaturen gestookt, waarna het gesmeed wordt. “Deelnemers werken met hetzelfde basismateriaal, maar ze maken eigen ovens”, vertelt organisator Paul Klaassen. “Iedereen komt vervolgens bij elkaar kijken hoe het loopt. Het is één grote interactie van ijzerfetisjisten.”

Het Rennfeuer evenement was een pilot voor een veel groter evenement dat in 2021 in de gemeente Oude IJsselstreek wordt georganiseerd onder de naam Iron Smelting Days. De organisatie verwacht op basis van afgelopen weekend dat dat een razend succes gaat worden. “We weten hoe enthousiast ons publiek is en we weten hoe enthousiast onze deelnemers zijn”, aldus Klaassen. “Dus dat moet lukken.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)