Picknickprotest in centrum van Doetinchem

Gepubliceerd: 26-03-2021 16:03. Bijgewerkt: 26-03-2021 17:01

Meerdere horecazaken in Doetinchem roepen mensen op om zondag te picknicken in en rond het centrum van de stad. De lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hoopt dat meerdere horecaondernemers het voorbeeld van Stadscafé Simons en Villa Ruimzicht volgen en lunchpakketjes gaan verkopen.

“We hopen dat mensen op deze manier vooral de horeca steunen als ze gaan picknicken”, zegt Robby Welling, eigenaar van Stadscafé Simons en lokale voorzitter van KHN, die met het initiatief aansluit bij een landelijke actie. Mensen kunnen zondag bij zijn zaak lunchpakketjes kopen en een kleedje of een knapzak lenen, waarna ze op het Simonsplein kunnen picknicken. “In plaats van dat ze hun spullen dan bij de supermarkt halen, kunnen ze het bij ons halen”, zegt Welling. “Het wordt lekker weer, dus men gaat toch naar buiten. Volgens mij doen wij dan niks onverantwoords.” Na een eerdere ‘terrasactie’ is ook de ‘picknickactie’ bedoeld om de overheid te laten zien dat juist binnen de horeca de coronamaatregelen kunnen worden gehandhaafd.

Naast Simons, sluiten ook Villa Ruimzicht en Eetwinkel Van Mien aan bij de picknickactie. Mensen kunnen een picknickmand met eten kopen en vervolgens plaatsnemen in de tuinen. “Als de terrassen niet open mogen wordt iedereen aan de goden overgeleverd”, zegt eigenaar Kees Hensen van de zaken, die evenals Welling hoopt dat de actie de druk vergroot om de coronaregels voor horeca te versoepelen. “Als het volgende week twintig graden wordt gaan mensen naar buiten. Zie dat dan maar eens in goede banen te leiden met een handjevol handhavers. Het is onverklaarbaar dat de mensen niet op het terras mogen.”

Eerste horecazaak gesloten

Antons Biergarten in de Grutstraat heeft inmiddels als eerste horecazaak in het centrum definitief de deuren moeten sluiten door de coronacrisis. Volgens de lokale voorzitter van KHN is dat een voorbode voor wat de rest van de ondernemers te wachten staat. “De reserves raken op en het water staat tot over de lippen”, zegt Welling. “Er moet iets gebeuren, anders valt er een hoop om.” Welling laat weten ook een brief te hebben gestuurd naar burgemeester Mark Boumans om aan te geven dat horeca juist kunnen helpen bij het handhaven van de coronamaatregelen.

'Actie is onwenselijk'
Boumans laat weten begrip te hebben voor de situatie van de horeca, maar roept tegelijkertijd op om de actie af te blazen. “We hadden zelf ook graag gezien dat er vanaf Pasen mogelijkheden op de terrassen zouden komen", aldus de burgemeester. "Tegelijkertijd zien we het aantal besmettingen stijgen en maken we ons zorgen over de komende druk op de zorg. Deze actie is daarom nu onwenselijk en wij vragen horeca en publiek dit niet te doen.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)