Ulft, Netherlands

 

PFAS ontdekking bij nieuwbouwproject kost Doetinchem 1 miljoen extra

Bij het prestigieuze nieuwbouwproject Iseldoks in Doetinchem is de gemeente onaangenaam verrast door een PFAS-verontreiniging in het grondwater. Het zuiveren van het grondwater gaat de gemeente 1 miljoen extra kosten, en dat valt Ingrid Lambregts, wethouder wonen, rauw op haar dak.
Sterre Schout | 1 december 2022 09:42 | Aangepast op 1 december 2022 09:42
De verontreiniging is waarschijnlijk ontstaan door blusmateriaal. Het oefenterrein van de brandweer bevond zich vroeger in dit gebied. De bodem is door de gemeente al eerder gezuiverd op PFAS, met een kostenplaatje van een half miljoen. Maar nu blijkt echter dat het grondwater ook PFAS bevat: "Toen boven tafel kwam dat we weer met een nieuwe PFAS-verontreiniging te maken hadden, zakte de grond onder mijn voeten weg. We hebben als Doetinchem blijkbaar het verkeerde lootje getrokken, en zitten nu in de kopgroep van de PFAS-grondwaterproblematiek," aldus Ingrid Lambregts, wethouder Wonen.

Ze stuitte op de PFAS-verontreiniging tijdens de bouw van het paradepaardje van het project; het wooneiland dat kunstmatig wordt gecreëerd: "Om het eiland heen wilden we een mooie gracht aanleggen, zodat de bewoners vanuit hun huis zo het water op kunnen. We moesten hiervoor kadewanden realiseren en het water dat we tijdens het graven tegenkwamen wegpompen. Het idee was om dit grondwater naderhand weer terug in de Oude Ijssel te gooien. Maar inmiddels blijkt dat de PFAS-regels die hieraan verbonden zijn, door de jaren heen dermate streng zijn geworden dat wij al dit water nu eerst moeten reinigen," vertelt de wethouder.

Flinke financiële tegenvaller
Het reinigen van dit water blijkt volgens Lambregts een flinke financiële tegenvaller te zijn: "In juni hebben we bij de bouw van DOK 2 ook PFAS in het grondwater ontdekt. Dit hebben we toen gereinigd met een koolfilter, dit kostte ons 150.000 euro. Maar het grondwater bij het eiland, DOK 5, is dusdanig veel dat het ons nog 850.000 euro gaat kosten."

"We schieten met een kanon op een mug"
Lambregts geeft aan er goed ziek van te zijn: "Het is toch 1 miljoen aan gemeenschapsgeld dat we zo de Oude Ijssel in gooien. Daarbij zit er momenteel al PFAS in de Oude Ijssel, met nog een hogere concentratie dan wij in ons grondwater hebben gevonden. Ik begrijp dat we ons moeten inzetten voor het milieu. Maar deze kosten staan niet in verhouding tot de milieuwinst die het oplevert. Als je het aan mij vraagt zijn we met een kanon op een mug aan het schieten."

"Heel veel gemeenten zullen hier problemen door krijgen"
Het lastige aan dit verhaal is met name dat de PFAS normering door de jaren heen continu wordt aangepast en opgeschroefd. Dit stuit de wethouder dan ook flink tegen de borst: "De woningnood is hoog, we willen allemaal extra huizen bouwen. Maar een gebiedsontwikkeling duurt gemiddeld zeven jaar. Wanneer de spelregels tijdens lopende projecten worden aangepast, kom je als gemeente voor enorme onvoorziene kosten te staan. Heel veel gemeenten in Nederland zullen hierdoor in de problemen komen."

Hoge kosten voorkomen
Lambregts geeft aan ten strijde te trekken tegen deze manier van werken en gaat in gesprek met het Rijk: "Ik denk dat we heel snel moeten verzamelen op hoeveel plekken dit speelt, en hoe we terug kunnen naar wat redelijk is. Op die manier kunnen we voorkomen dat toekomstige projecten in andere gemeenten tegen deze hoge kosten oplopen. Wij kunnen het nu toevallig betalen, maar ik had het geld veel liever op een andere manier uitgegeven voor onze inwoners."

Metingen grondwater
Waterschap Rijn en IJssel is verantwoordelijk voor de meting van het grondwater en houdt de Gemeente Doetinchem aan de normering. Waterschap Rijn en Ijssel is nog niet in de gelegenheid geweest om een reactie te geven.

Foto: REGIO8


Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

'Hasfalt' zonder bitumen bij Breedenbroek

Oude IJsselstreek heeft samen met de gemeente Assen de primeur van asfalt zónder bitumen. Op de Den...

Rensink stopt met 112Achterhoek-Nieuws

Na bijna achttien jaar stopt het bekende platform 112Achterhoek-Nieuws. Vanwege gezondheidsproblemen...

Energieboswachters aan de slag in Vorden

Tal van zonne- en windmolenparken geven inmiddels kleur aan Gelderland, maar veel ruimte voor biodiv...

Platte wagen met hooi in brand in Aalten

Een stapel hooi die werd vervoerd door een trekker is zaterdagmiddag in brand gevlogen. De bult is u...

Van de Pavert vindt in Roda JC nieuwe club

Ted van de Pavert heeft een nieuwe club gevonden na zijn transfervrije vertrek bij De Graafschap. De...

'Afwachten of dit het keerpunt wordt'

Tot eigen verbazing mocht de Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA) vrijdag aanschuiven bi...