Ulft, Netherlands

PFAS ontdekking bij nieuwbouwproject kost Doetinchem 1 miljoen extra

Bij het prestigieuze nieuwbouwproject Iseldoks in Doetinchem is de gemeente onaangenaam verrast door een PFAS-verontreiniging in het grondwater. Het zuiveren van het grondwater gaat de gemeente 1 miljoen extra kosten, en dat valt Ingrid Lambregts, wethouder wonen, rauw op haar dak.
Sterre Schout | 1 december 2022 09:42 | Aangepast op 1 december 2022 09:42
De verontreiniging is waarschijnlijk ontstaan door blusmateriaal. Het oefenterrein van de brandweer bevond zich vroeger in dit gebied. De bodem is door de gemeente al eerder gezuiverd op PFAS, met een kostenplaatje van een half miljoen. Maar nu blijkt echter dat het grondwater ook PFAS bevat: "Toen boven tafel kwam dat we weer met een nieuwe PFAS-verontreiniging te maken hadden, zakte de grond onder mijn voeten weg. We hebben als Doetinchem blijkbaar het verkeerde lootje getrokken, en zitten nu in de kopgroep van de PFAS-grondwaterproblematiek," aldus Ingrid Lambregts, wethouder Wonen.

Ze stuitte op de PFAS-verontreiniging tijdens de bouw van het paradepaardje van het project; het wooneiland dat kunstmatig wordt gecreëerd: "Om het eiland heen wilden we een mooie gracht aanleggen, zodat de bewoners vanuit hun huis zo het water op kunnen. We moesten hiervoor kadewanden realiseren en het water dat we tijdens het graven tegenkwamen wegpompen. Het idee was om dit grondwater naderhand weer terug in de Oude Ijssel te gooien. Maar inmiddels blijkt dat de PFAS-regels die hieraan verbonden zijn, door de jaren heen dermate streng zijn geworden dat wij al dit water nu eerst moeten reinigen," vertelt de wethouder.

Flinke financiële tegenvaller
Het reinigen van dit water blijkt volgens Lambregts een flinke financiële tegenvaller te zijn: "In juni hebben we bij de bouw van DOK 2 ook PFAS in het grondwater ontdekt. Dit hebben we toen gereinigd met een koolfilter, dit kostte ons 150.000 euro. Maar het grondwater bij het eiland, DOK 5, is dusdanig veel dat het ons nog 850.000 euro gaat kosten."

"We schieten met een kanon op een mug"
Lambregts geeft aan er goed ziek van te zijn: "Het is toch 1 miljoen aan gemeenschapsgeld dat we zo de Oude Ijssel in gooien. Daarbij zit er momenteel al PFAS in de Oude Ijssel, met nog een hogere concentratie dan wij in ons grondwater hebben gevonden. Ik begrijp dat we ons moeten inzetten voor het milieu. Maar deze kosten staan niet in verhouding tot de milieuwinst die het oplevert. Als je het aan mij vraagt zijn we met een kanon op een mug aan het schieten."

"Heel veel gemeenten zullen hier problemen door krijgen"
Het lastige aan dit verhaal is met name dat de PFAS normering door de jaren heen continu wordt aangepast en opgeschroefd. Dit stuit de wethouder dan ook flink tegen de borst: "De woningnood is hoog, we willen allemaal extra huizen bouwen. Maar een gebiedsontwikkeling duurt gemiddeld zeven jaar. Wanneer de spelregels tijdens lopende projecten worden aangepast, kom je als gemeente voor enorme onvoorziene kosten te staan. Heel veel gemeenten in Nederland zullen hierdoor in de problemen komen."

Hoge kosten voorkomen
Lambregts geeft aan ten strijde te trekken tegen deze manier van werken en gaat in gesprek met het Rijk: "Ik denk dat we heel snel moeten verzamelen op hoeveel plekken dit speelt, en hoe we terug kunnen naar wat redelijk is. Op die manier kunnen we voorkomen dat toekomstige projecten in andere gemeenten tegen deze hoge kosten oplopen. Wij kunnen het nu toevallig betalen, maar ik had het geld veel liever op een andere manier uitgegeven voor onze inwoners."

Metingen grondwater
Waterschap Rijn en IJssel is verantwoordelijk voor de meting van het grondwater en houdt de Gemeente Doetinchem aan de normering. Waterschap Rijn en Ijssel is nog niet in de gelegenheid geweest om een reactie te geven.

Foto: REGIO8


Lees ook

De Graafschap verliest in eigen huis van beter Cambuur

De Graafschap is er vrijdagavond niet in geslaagd om te winnen van Cambuur, de ploeg van oud-coach H...

Minimaal zestig woningen op voormalig voetbalvelden Lengel

Altijd al op een voormalig voetbalveld willen wonen? Het kan over een tijdje in Lengel. Nu voetbalcl...

Showdown-sporters uit Wehl zoeken nieuwe scheidsrechters

Showdown-vereniging BonBini uit Wehl is de enige club in de Achterhoek waar mensen met een visuele b...

Legendarisch kerstverhaal komt naar Braamt: "Het is nog steeds actueel"

Kerstmis staat weer voor de deur. Daarom vindt Geert Prein, eigenaar van het Land van Jan Klaassen, ...

Ruim 550 nieuwe woningen in Varsseveld, wijk moet aandoen als park

In de nieuwbouwwijk de Tuit in Varsseveld worden er de komende jaren 566 nieuwe woningen gebouwd. On...

Uitslaande brand in schuur bij woning in Zelhem

In een schuur achter een woning van een ouder echtpaar aan de Keijenborgseweg in Zelhem is vrijdagoc...