Paasvuren op tocht door natuurbrandrisico

Gepubliceerd: 16-04-2019 9:04. Bijgewerkt: 16-04-2019 16:42

Oude IJsselstreek, Berkelland en Montferland verbieden het aansteken van paasvuren. Het risico op natuurbranden is volgens deze gemeenten door de aanhoudende droogte momenteel te hoog.

“Door de droogte en de hoge temperaturen die eraan komen is dit besloten”, zo laat Oude IJsselstreek weten. Het natuurbrandrisico is verhoogd naar fase 2, wat betekent dat mensen thuis ook geen hout meer mogen stoken. “Het risico voor de openbare ruimte en omwonenden van vuren is gewoon te groot.” De gemeente heeft in de vergunning voor paasvuren staan dat organisatoren bij ingaan van fase 2 van het natuurbrandrisico geen vuren mogen ontsteken. Hetzelfde geldt voor de gemeenten Doetinchem en Montferland, waar Doetinchem nog kijkt naar de mogelijkheid om het vuur in Nieuw-Wehl wel doorgang te laten vinden. De 79 paasvuren in Berkelland kunnen volgens de gemeente ook niet doorgaan.

Oost Gelre heeft besloten dat de paasvuren niet mogen doorgaan, maar maakt daarbij een uitzondering voor het vuur in Zieuwent. In overleg met de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland wordt gekeken of deze onder voorwaarden wel door kan gaan. In Winterswijk wordt per paasvuur gekeken of het door kan gaan. Daarbij is onder meer de windsnelheid, de windrichting en de afstand tot natuurbrandgevaarlijk gebied van belang. In Aalten is geen vergunningsaanvraag binnengekomen voor een paasvuur.

Bronckhorst wacht met 'grote zes'

Bronckhorst heeft besloten dat achttien kleinere paasvuren in ieder geval geen doorgang kunnen vinden. Voor de ‘grote zes’, de vuren in Halle, Baak, Hummelo, Hengelo, Vorden en Velswijk, volgt uiterlijk donderdag een besluit.

Foto: REGIO8 (archief)


Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)