Overkapping voor binnenplaats Huis Bergh

Gepubliceerd: 30-04-2019 15:04. Bijgewerkt: 30-04-2019 17:07

Een grote hijskraan heeft dinsdagochtend een staalconstructie en een koepel naar de binnenplaats van Kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenberg getakeld. De overkoepeling beschermt de originele deuromlijsting uit het jaar 1701, die een nieuw thuis vindt in het hart van het middeleeuwse bouwwerk.


"Dat zien we niet elke dag", aldus beheerder Abko Zweverink over de gigantische kraan. "De afstand die we moeten overbruggen is zestig meter en de staalconstructie kunnen we niet met de hand omhoog brengen." De hele operatie leverde een slapeloze nacht op voor directrice Marijke Brouwer. "Als dat maar goed gaat", legt ze haar gedachtegang uit. "Het zijn gelukkig allemaal hele professionele mensen die hier mee bezig zijn, dus intussen heb ik er alle vertrouwen in dat het goed komt." Tegen het einde van de middag was de constructie veilig en wel overgezet.

De deuromlijsting moest geplaatst worden omdat de Rijksdienst eiste dat het kunstwerk ergens overkapt tentoongesteld zou worden. "Uiteindelijk is ons oog gevallen op de binnenplaats, die de overkapping niet had", aldus Brouwer. "Daarom wordt de binnenplaats nu overkapt." De hele procedure kost 200.000 euro, een rib uit het lijf voor Huis Bergh. Voor Zweverink is het glas halfvol: "We krijgen er wel een mooie binnenplaats voor terug."

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)