Outdoor neemt maatregelen tegen hitte

Gepubliceerd: 17-06-2022 10:06.

Het paardensportevenement Outdoor Vragender treft komend weekend maatregelen vanwege de voorspelde hitte. Omdat de temperatuur oploopt tot mogelijk boven de dertig graden worden onder meer grote ventilatoren geplaatst om de paarden te koelen, maar van afgelasten is geen sprake.

“Allereerst hebben paarden niet zo snel last van de warmte”, meldt Julius Peter, een door de internationale paardenorganisatie FEI erkende dierenarts. Naast Peter, zijn er meerdere andere dierenartsen aanwezig om het welzijn van de dieren in de gaten te houden. De temperatuur van de aanwezige springpaarden wordt volgens de organisatie twee keer per dag gemeten. “Ze worden dus gemonitord”, meldt Peter. “Je ziet ze ook veel gebruik maken van de watervoorzieningen. Daar zien we ook wel op toe. De stewards zijn verantwoordelijk voor de stalrondes en checken of in elke stal een emmer met water hangt.”

Verder zijn de nokken uit de staltenten gehaald voor de ventilatie, zijn er extra stroompunten voor ventilatoren en wordt er een ‘cooling area’ ingericht. Dierenarts Peter adviseert deelnemers om met verstand om te gaan met de warmte: “Het hitteprotocol van de KNHS, opgesteld in samenwerking met de NVWA, stelt dat je bij 35 graden geen paarden dient te vervoeren. Zo warm wordt het niet, maar ik raad wel aan om na deelname direct weer naar huis te gaan en niet het paard of de pony in de trailer te laten staan om zelf nog even op het evenement rond te kijken.”

Foto: Outdoor Gelderland

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)