Oude IJsselstreek wil uitbraak indammen

Gepubliceerd: 31-08-2020 18:08. Bijgewerkt: 31-08-2020 21:14

Oude IJsselstreek probeert de corona-uitbraak in de gemeente onder controle te krijgen door het complex van Sportclub Silvolde een week lang op slot te houden. Tot nu toe zijn elf coronabesmettingen geconstateerd in en rondom de voetbalclub, terwijl driehonderd anderen wachten op een test.


“Of de uitbraak onder controle is, weten we pas over een paar dagen”, zegt burgemeester Otwin van Dijk van Oude IJsselstreek, die daarmee doelt op de incubatietijd van het virus en het wachten op de resultaten van de coronatests. “Vooralsnog lijkt het er nu op dat de besmettingen vooral zijn gerelateerd aan Sportclub Silvolde”, vervolgt Van Dijk. “Vandaar de maatregelen om de hele sportclub in quarantaine te doen. Alles is erop gericht om het virus in te dammen. We zullen dat de komende dagen in de gaten houden, of we het virus daarmee goed onder controle hebben.”

De GGD Noord- en Oost-Gelderland verwacht vanuit het bron- en contactonderzoek de komende dagen meer positieve tests op het coronavirus. In totaal zijn driehonderd mensen benaderd die in nauw contact stonden met de positief geteste Silvolde-spelers. “De GGD test op dit moment volop en heeft een aardig beeld hoe de verspreiding gaat”, zegt Van Dijk. “Daarvan is te melden dat het meeste gerelateerd is aan Sportclub Silvolde. Als blijkt dat het virus niet onder controle is, zullen we aanvullende maatregelen moeten nemen.”

Afscheidsfeest zonder vergunning
Mogelijke brandhaard van de besmettingen was een afscheidsfeest voor Jael en Ischa Krosse bij de voetbalclub op zaterdagavond, waar geen vergunning voor was aangevraagd. “Volgens ons was dat ook niet nodig”, zegt voorzitter Geno Mijnen van Sportclub Silvolde, die aangeeft dat er op de avond zelf werd gecommuniceerd over de maatregelen op basis van RIVM-voorschriften. “Maar laat duidelijk zijn, als je weet wat er nu op ons afkomt en wat de gevolgen zijn, hadden we het niet zo gedaan. Maar dat is een koe in de kont kijken.”

Horeca en club steunen gemeente
Diverse horecazaken in de regio hebben uit eigen beweging besloten de deuren te sluiten. Onder meer de uitbater van cafe ’t Centrum uit Silvolde vindt het op dit moment niet verantwoord om gasten te ontvangen. “Er is heel veel onzekerheid”, zegt Erik ter Voert, eigenaar van de kroeg. “Dat wil ik uit de weg gaan door rust te creëren. Wij blijven dicht en wachten af wat de tests deze week opleveren. Als blijkt dat alleen de selectie besmet is, kunnen we in het weekend weer open. Is dadelijk het halve dorp besmet, dat wil ik niet op mijn geweten hebben.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)