Oude IJsselstreek wil meldplicht voor carbid

Gepubliceerd: 24-11-2020 11:11. Bijgewerkt: 24-11-2020 12:00

Burgemeester Otwin van Dijk kijkt naar de mogelijkheid om dit jaar een meldplicht in te stellen voor mensen die carbid willen schieten op oudejaarsdag. Maandagavond besloten de 25 veiligheidsregio's na overleg met minister Ferd Grapperhaus dat er geen landelijk verbod komt op carbidschieten.

"Ik stuur ook niet aan op een lokal verbod op carbidschieten", aldus de burgemeester tijdens de commissievergadering maandagavond. "Wel wil ik mogelijk wat aanvullende regels instellen. In onze Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) hebben we op dit moment geen meldingsplicht, laat staat een vergunningsplicht." Volgens de burgemeester betekent dit dat iedereen in Oude IJsselstreek op dit moment carbid mag schieten. Van Dijk wil daarom een meldingsplicht instellen, zodat mensen die carbid gaan schieten dit van te voren moeten aangeven bij de gemeente. "Dan weet ik in ieder geval waar in onze gemeente carbid geschoten wordt. Dat maakt het voor onze handhavers ook makkelijker, omdat ze dan weten waar ze moeten zijn."

Daarnaast wil de burgemeester de tijden waarop carbid geschoten mag worden aan banden leggen. "Dan passen we het tijdslot aan", aldus Van Dijk. "Zodat er niet van 10.00 uur tot 02.00 uur carbid geschoten mag worden, maar bijvoorbeeld tot een uur of vier 's middags. Dan hebben we echt een knip gemaakt met de avond, omdat onze handhavers 's avonds ook zitten met de handhaving van het vuurwerkverbod." Om deze aanpassingen door te voeren is volgens Van Dijk misschien nog een aanpassing van de APV nodig. Mocht dit nodig zijn, wil de burgemeester dit op de agenda zetten voor de raadsvergadering van donderdag.

Foto: REGIO8 (archief)

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)