Oude IJsselstreek wil eenheid tegen Noordtak

Gepubliceerd: 21-01-2022 12:01. Bijgewerkt: 21-01-2022 12:35

De gemeenteraad van Oude IJsselstreek nam donderdag een motie aan waarmee ze alles in werking zetten om de aanleg van de Noordtak van de Betuweroute door de Achterhoek ter discussie te stellen en te voorkomen. Met de motie willen de fracties laten zien dat het samen optrekken bij dit onderwerp belangrijk is.

"We zijn bang dat het een politiek getouwtrek zou worden en er uiteindelijk niks gaat gebeuren", laat John Haverdil van de PvdA Oude IJsselstreek weten. "Dit is ook een signaal om te laten zien dat we samen kunnen optrekken." De raad geeft de gemeente opdracht om de motie onder de aandacht brengen van andere Achterhoekse gemeenten, de provincie Gelderland en de landelijke politiek. De motie werd donderdagavond tijdens de raadsvergadering achter de schermen rond gemaakt en uiteindelijk unaniem aangenomen. "We willen serieus worden genomen in Den Haag, daar hebben ze het over een nieuw bestuurscultuur, maar ga dan ook met ons in gesprek", aldus Haverdil.

In november nam de Tweede Kamer een motie aan om onderzoek te doen naar een Noordtak van de Betuweroute, met onder meer steun van de landelijke PvdA-fractie. "We hadden een paar weken geleden al een afspraak gemaakt met de landelijke fractie om te horen wat de reden was om die motie aan te nemen", aldus het raadslid uit Oude IJsselstreek, die aangeeft dat er eind februari een gesprek gepland staat. "We hebben hier onze eigen verantwoordelijkheid", laat Haverdil weten op de vraag waarom ze tegen de landelijke fractie ingaan. "Het algemeen belang weegt voor ons zwaarder dan het partijbelang."


Achterhoek Raad
Maandagavond komt de Achterhoek Raad samen tijdens een extra vergadering over de Noordtak, op verzoek van de gemeenteraden van Oude IJsselstreek, Bronckhorst, Doetinchem en Oost Gelre. Volgens het raadslid uit Oude IJsselstreek moet daar het belang van samenwerking worden duidelijk gemaakt: "We hopen een signaal af te geven aan de Achterhoek Raad dat we hierin samen moeten optrekken."

Foto: REGIO8 (archief)


Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)