Oud-international kijkt uit naar start van EK

Gepubliceerd: 10-06-2021 16:06. Bijgewerkt: 10-06-2021 16:16

Martijn Meerdink, een van de weinige voetbalinternationals uit de Achterhoek, kijkt reikhalzend uit naar het komende Europees Kampioenschap. De inmiddels 44-jarige Winterswijker debuteerde in 2006 in Oranje tijdens een oefenduel met Ecuador.


"Ik zou eigenlijk niet spelen, maar Ruud van Nistelrooij werd ziek", legt de Winterswijker uit. "Toen werd op het laatste moment besloten dat ik op de rechterkant zou spelen en dat Dirk Kuijt naar de spitspositie zou gaan. Ik heb negentig minuten gespeeld in de Johan Cruijff ArenA, dat was een supermooie ervaring." De oud-speler van AZ, FC Groningen en De Graafschap spreekt vol trots over het team waarin hij debuteerde: "Mark van Bommel, Edwin van de Sar, Arjen Robben en Kuijt, dat zijn niet de minste spelers." Het duel tegen de Zuid-Amerikanen werd met 1-0 gewonnen door een doelpunt van Kuijt. Meerdink was verantwoordelijk voor de assist: "Ik legde hem met mijn hoofd neer voor Dirk en die schiet hem in de lange hoek. Dat zijn wel speciale dingen."

Momenteel is Meerdink trainer van Ulftse Boys en eigenaar van zijn eigen voetbalschool. Hij zou Oranje op een andere manier laten voetballen dan de huidige bondscoach Frank de Boer. Daarin ziet hij ook een mogelijk rol voor de enige Achterhoeker in de EK-selectie: Luuk de Jong. "Ik zou in een 4-2-3-1-formatie spelen", legt Meerdink uit. "Dan heb je een blok met Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum. Op de linkerbuitenkant heb je dan Memphis en op rechts Steven Berghuis. Op de 'tien-positie' heb je genoeg spelers die dat in kunnen vullen. In de spits kan Luuk de Jong, maar ook Wout Weghorst."

'Stuk voor stuk kwaliteitsspelers'
Meerdink ziet Duitsland en Frankrijk als grote titelfavorieten. Hij vindt dat Nederland minimaal de achtste finale moet halen op het komende Europees Kampioenschap: "Oranje is aan haar stand verplicht om door de poulefase te komen”, zegt de Winterswijk over de groepsronde met Noord-Macedonië, Oekraïne en Oostenrijk. “Ze hebben stuk voor stuk kwaliteitsspelers, die allemaal bij grote clubs spelen. Je moet straks in het toernooi groeien en daar ben ik wel benieuwd naar."

Versierde straat in Winterswijk
De voormalig vleugelaanvaller kijkt uit naar de start van het EK en hoopt zoveel mogelijk wedstrijden te kijken. De duels van Oranje bekijkt hij met de buurt in Winterswijk: "Bij ons in de straat versieren we altijd alles met oranje vlaggetjes. Daarna gaan we dan met de buurt samen kijken, dat is wel een beetje standaard. Dat is heel leuk. Het verbindt ook een beetje, dus dat is mooi."

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)