Orion wacht ‘Oostblokvolleybal’ in Sofia

Gepubliceerd: 05-12-2017 14:12. Bijgewerkt: 05-12-2017 14:10

Seesing Personeel Orion vertrekt dinsdag naar Bulgarije voor het duel tegen Levski Sofia in de Challenge Cup. Voor de Doetinchemse volleyballers is het de terugkeer in het Europese toernooi, na afwezigheid van een seizoen.


“Je moet er altijd klaar voor zijn, ook al heb je een week niet kunnen trainen”, zegt coach Redbad Strikwerda over de wedstrijd die woensdag wordt gespeeld. “Ook al zijn de ballen gejat, je bent er altijd klaar voor.” Vorig jaar haalden de Doetinchemmers de Challenge Cup niet, waardoor het enthousiasme bij de huidige spelers nu groot is. “We wisten lang van tevoren dat het nu wel het geval was”, zegt aanvoerder Stijn Held. “We hebben erg uitgekeken naar deze periode.”

Het Europese volleybal is van hoog niveau in vergelijking met de Nederlandse competitie. “In de competitie hebben we pas vijf sets verloren”, zegt Strikwerda. “Maar ik verwacht nu een ploeg van ons eigen niveau, dus dat we er veel harder voor moeten werken.” Levski Sofia wist vorige week kwalificatie af te dwingen, door te winnen van het Luxemburgse VC Strassen. Orion heeft die wedstrijd geanalyseerd en videobeelden gedraaid. “Het is wel een andere manier van volleybal”, zegt Held. “Gasten die wat sterker zijn en die harder slaan, maar ook wat ongecontroleerder. Ik denk dat dit bekende dingen van het Oostblokvolleybal zijn.”

Tweede ronde
Wanneer Orion de eerste ronde weet door te komen, wacht mogelijk een duel tegen Gazprom-Ugra dat in het Siberische Surgut ligt. Een lange reis die voor de club mogelijk lastig te bekostigen is. “Dat hakt er stevig in, daar moet je apart geld voor vinden want dat geld is er nu niet.” Daarbij verwacht Strikwerda op sportief gebied ook weinig klaar te kunnen spelen in Rusland. “De kans op een tweede ronde overleven is dan minimaal”, zegt de coach. Gazprom-Ugra speelt in deze ronde tegen Pénzügyőr uit Boedapest.

De return tegen Levski Sofia is op 20 december in de Topsporthal in Doetinchem.

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)