Ulft, Netherlands

Oprichter Berkelzomp geëerd met eigen brug

Foto: REGIO8
De nieuwe 'Thomas Lijfering'-brug is donderdagmiddag in Borculo onthuld, door burgemeester Joost van Oostrum. Lijfering wordt geëerd met de nieuwe brug, voor zijn jarenlange inzet voor Stichting de Berkelzomp.
Nick Hermsen | 22 maart 2024 16:51 | Aangepast op 22 maart 2024 16:51
"Hij was een van de initiatiefnemers van de Berkelzomp", zegt burgemeester Joost van Oostrum. "Wij hebben hem geëerd met deze nieuwe brug." Voorzitter van Berkelzomp Borculo, Jan Ordelmans, weet nog goed hoe het idee voor de Berkelzomp is ontstaan: "Lijfering was gemeentesecretaris aan het water, in het oude gemeentehuis. Hij dacht dagelijks aan de Berkel, hij kon het niet loslaten, totdat de Berkelzomp gerealiseerd was."

Stichting de Berkelzomp werd in 1987 opgericht door Lijfering, en is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke toeristische trekpleister, waar jaarlijks meer dan tienduizend toeristen een rondje meevaren. Naast dat de nieuwe brug een prachtig eerbetoon is naar Lijfering, heeft het voor de Stichting ook een praktisch doel. "Hier was eerst een brug waar wij niet onderdoor konden varen, wij willen al zo'n 35 jaar Borculo in varen", licht Ordelmans toe. "Wij hoeven nu de boot niet meer te takelen."

Afwezig
De man naar wie de brug vernoemd is, kon er helaas vanwege persoonlijk omstandigheden niet zelf bij zijn. "Zijn vrouw moest met spoed naar het ziekenhuis, hij heeft ons uitdrukkelijk verzocht om de onthulling door te laten gaan", zegt Van Oostrum. "Ik ken hem een beetje, je moet hem dan niet tegenspreken."

Nieuwe kansen
Ordelmans ziet door de plaatsing van de nieuwe brug ook nieuwe toeristische mogelijkheden voor de Berkelzomp. "Wij varen al 35 jaar de andere kant op, nu wij Borculo in kunnen varen is het een keer wat anders", zegt Ordermans. "Er zit horeca, er worden stadswandelingen gedaan, dat kan allemaal aansluiten op ons."

Vaarseizoen
Nu de lente en het vaarseizoen is aangebroken, is het varen niet alleen een hoogtepunt voor de vrijwilligers van de Berkelzomp. Ook omwonenden kijken uit naar de langsvarende rondvaartboot. "Als wij hier varen dan staan mensen in het bejaardentehuis te zwaaien, daar worden we erg blij van", zegt Ordelmans.

Meest gelezen

Doetinchem wil binnenstad drastisch op de schop gooien

Tim Rondeel | Nick Hermsen | 15 mei 2024 17:03

Lees ook

Blauwalg gevonden in de Hambroekplas bij Borculo

In het water van de Hambroekplas bij Borculo is opnieuw blauwalg aangetroffen. Omdat contact daarmee...

Brugdrama Lochem en andere incidenten nagebouwd met LEGO in Brandweermuseum Borculo

Voor het derde jaar op rij heeft het Lego Incidenten City zijn thuis in het Brandweermuseum in Borcu...

Naast Spelen ook EK voor 'VAR' Dieperink uit Borculo

Scheidsrechter Rob Dieperink komt dit jaar in actie als videoscheidsrechter (VAR) op het EK in Duits...

Dieperink uit Borculo gaat als videoscheidsrechter naar de Olympische Spelen

Scheidsrechter Rob Dieperink uit Borculo gaat dit jaar naar de Olympische Spelen in Parijs. De Achte...

160 muzikanten naar Borculo voor eerste editie Musikantenfest

Muziekcentrum Borculo is zaterdag het decor van de eerste editie van Musikantenfest, een kapellenfes...

Automobilist uit Haaksbergen overleden na botsing op boom in Borculo

Een 55-jarige automobilist uit Haaksbergen is donderdagochtend om het leven gekomen bij een ongeval ...