Opnieuw Kamervragen gesteld over Laborijn

Gepubliceerd: 04-03-2019 20:03. Bijgewerkt: 05-03-2019 9:44

Er zijn opnieuw Kamervragen ingediend over sociale dienst Laborijn. Jasper van Dijk (SP) gaat negentien vragen stellen in het vragenuurtje dat dinsdag in de Tweede Kamer wordt gehouden.

Laborijn zou cliënten structureel wantrouwen en tot in detail controleren. Bij het meldpunt van de Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek kwamen de afgelopen tijd al meer dan honderd klachten binnen over de sociale dienst. Zo zouden uitkeringen niet betaald worden, worden koelkasten gecontroleerd en wordt cliënten zelfs gevraagd hoe lang ze douchen. Tweede Kamerlid Van Dijk wil van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Tamara van Ark, weten of zij ook van mening is dat een angstcultuur bij Laborijn onacceptabel is. Daarnaast vraagt het Tweede Kamerlid onder andere op welke wijze de staatssecretaris de privacy van uitkeringsgerechtigden gaat beschermen en op welke manier deze wettelijk is gewaarborgd. Ook vraagt Van Dijk of de staatssecretaris met Laborijn in overleg gaat over de omstreden werkwijze.

Twee weken geleden stelden Tweede Kamerleden John Kerstens en Gijs van Dijk van de PvdA ook al Kamervragen aan de staatssecretaris over Laborijn. De antwoorden op deze vragen moeten over een week door Van Ark beantwoord zijn. Sociale dienst Laborijn beoordeelt uitkeringsaanvragen en begeleidt mensen naar werk in de gemeenten Aalten, Doetinchem en Oude IJsselstreek. Binnen deze drie gemeenten krijgen ongeveer 2600 mensen een uitkering van Laborijn.

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)