Opluchting na corona-ontheffing theaters

Gepubliceerd: 01-10-2020 17:10. Bijgewerkt: 01-10-2020 17:11

De DRU Cultuurfabriek in Ulft is een van de theaters die ontheffing heeft gekregen van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Met naleving van anderhalve meter afstand mag het theater meer dan dertig mensen ontvangen, ondanks de nieuw geldende coronamaatregelen.


“We hebben dagen in spanning afgewacht”, zegt directeur Juliëtte Hofman van het DRU Industriepark over de dagen na het invoeren van de nieuwe coronamaatregelen. “Als er maar dertig mensen in de zaal zouden mogen, moesten we en masse mensen afbellen”, zegt Hofman. “Dus het was echt een ontlading dat we het goede nieuws te horen gekregen. We zijn blij dat we voort mogen.” Overigens geldt voor het Filmhuis in de DRU dat er wel slechts dertig mensen naar binnen mogen. Naast de DRU hebben in de Achterhoek theater De Storm in Winterswijk, Schouwburg Lochem en Schouwburg Amphion ontheffing gekregen.

Hoewel het met een kwart van de normale capaciteit is, laat Amphion-directeur Charles Droste weten blij te zijn. Alle voorstellingen in het Doetinchemse theater kunnen door de ontheffing doorgaan. Ondanks de vreugde over de stap van de VNOG, zijn de zorgen in de cultuursector nog altijd groot: “We kunnen nog steeds maar een derde van de zaal exploiteren", aldus Hofman. "Voor nu houden we dat even vol, maar dat is natuurlijk geen optie voor de lange termijn.”

Mondkapjes worden aangeraden
Als de coronaregels worden overtreden, kan de ontheffing door Veiligheidsregio worden ingetrokken. De handhavingstaak ligt bij de theaters zelf. “In ons geval betekent dat dat we het advies overnemen om mondkapjes te dragen, dus het adviseren daarvan voeren we in”, zegt Hofman, die al uitkijkt naar optredens van Youp van ’t Hek en Boh Foi Toch in het nieuwe theaterseizoen: “Maar eigenlijk maakt het niet uit welke artiest komt. Het is ontzettend fijn dat we kunnen genieten van kunst en cultuur.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)