Oorlogsherdenking in Etten in sobere vorm

Gepubliceerd: 30-03-2020 14:03. Bijgewerkt: 30-03-2020 14:22

De meeste herdenkingen in de regio in het kader van 75 jaar bevrijding gaan vanwege de coronacrisis niet door. In Etten zal dinsdag de herdenking van de bevrijding door de Canadezen op 31 maart 1945 echter wel plaatsvinden, maar zonder aanwezigen.


"Gezien de situatie in het land is de herdenking uiterst sober", aldus organisator Toon Helmes. "We hebben alle veiligheidsmaatregelen genomen die de regering heeft aangegeven." Mede daardoor zal de herdenking niet op het gebruikelijke tijdstip van zeven uur 's avonds plaatsvinden, maar op een geheim ander tijdstip die dag. "Wij plaatsen zelf die kransen, maar maken niet bekend hoe laat. Dit om te voorkomen dat er mensen zijn die denken: 'Ik ga toch even kijken'. Dat willen we absoluut niet hebben", geeft Helmes aan.

Ondanks dat er geen mensen bij de traditionele herdenking welkom zijn, doet Helmes nog wel een oproep aan alle Ettenaren. "De vlag uithangen en het is de bedoeling dat dat gebeurt met de Canadese vlag", aldus Helmes. "Of je hangt gewoon de Nederlandse driekleur uit. Dat is een geweldig signaal. Die beelden gaan ook naar Canada toe. Ze volgen daar wat er hier gebeurt, dat merken we ieder jaar. Ze vinden het fantastisch dat er ook na 75 jaar nog aan de bevrijders wordt gedacht."

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)