Onvoldoende steun voor motie wasservice

Gepubliceerd: 24-09-2021 11:09. Bijgewerkt: 24-09-2021 11:55

Montferlandse oppositiepartijen hebben donderdagavond met een motie van afkeuring hun ongenoegen over de was- en strijkservice geuit. De motie van Lijst Groot Montferland, Fractie Rob Mos en de PvdA werd niet aangenomen.

"Wij voelden aan ons water dat dit niet goed zou gaan", aldus Henk Groote, fractievoorzitter van Lijst Groot Montferland en mede-indiener van de motie, over de invoering en uitvoering van de wasservice. Volgens Groote maken van de 785 mensen met een indicatie maar 100 gebruik van de voorziening: "Waarom zou dat zijn, omdat het zo goed is?" De service startte op 1 april, inmiddels is bij 123 klanten de invoering van de voorziening uitgesteld en zijn 243 bezwaren ingediend. De oppositiepartijen hoopten naar aanleiding van de uitzending van Omroep Gelderland over de wasservice een interpellatiedebat te houden, maar dit werd door de meerderheid van de raad afgewezen. "Daarom kunnen we niet anders dan deze motie indienen", vertelde Groote. De overige partijen steunden de motie niet. "Wij krijgen aankomend kwartaal een evaluatie", vertelde John van Schriek, fractievoorzitter van Lokaal Belang Montferland. "Die willen we afwachten en gaan we er nu niet over in discussie."

De motie van afkeuring werd niet persoonlijk gericht aan wethouder Mijnen, maar aan de uitvoering van het beleid. Rob Mos, van fractie Rob Mos, gaf aan dat de uitvoering van de wasservice niet volgens de wet- en regelgeving is verlopen. De wethouder reageerde naar eer en geweten te hebben gehandeld binnen alle wettelijke bepalingen: "De invulling hebben we zo goed mogelijk proberen te doen." Dat de invoering niet vlekkeloos is verlopen is volgens haar geen verrassing: "Het is voor het eerst dat wij dit doen, dat betekent dat wij elke dag leren en proberen het voor onze inwoners gemakkelijker en comfortabeler te maken." De wethouder liet weten dat er behoefte is aan rust in het dossier. Freddy van Dijken, fractievoorzitter van D66 steunde die oproep. "U helpt de kwetsbare en hulpbehoevende inwoners van Montferland niet", aldus de fractievoorzitter van D66 tegen de oppositiepartijen. "Sterker nog, u maakt ze bang en dat neem ik u ernstig kwalijk."

Wasservice
De was- en strijkservice van de gemeente Montferland is per 1 april formeel begonnen. Dit betekent dat de huishoudelijke hulp het wassen en strijken niet meer bij de mensen thuis uitvoert. Zorgaanbieder ZorgPlus runt voor inwoners met een indicatie een wasvoorziening. Volgens wethouder Mijnen moet deze invulling zorgen voor een bezuiniging van 600.000 euro. In het najaar wordt de voorziening geëvalueerd.

Foto: REGIO8


Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)